Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ľudstvo čaká obrovská priemyselná revolúcia: Stovky miliónov ľudí budú po nej zbytočnými

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

WASHINGTON – Robotika – revolúcia budúcnosti. Nie však tak vzdialenej, ako si myslíme. V nasledujúcich 20 rokoch zmenia roboty globálnu ekonomiku. Znamená to ale aj prehĺbenie sociálnej nerovnosti, pretože stroje prevezmú kontrolu nad všetkým od prevracania mäsa na grile až po starostlivosť o starých ľudí.

Ľudstvo si musí uvedomiť, že už teraz roboty vykonávajú značné množstvo činností miesto nás, rozvoj umelej inteligencie však dokáže nahradiť aj niektoré analytické úlohy, ktoré doteraz dokázali vykonávať iba ľudia. Nová 300-stranová správa analytikov investičnej Bank of America Merrill Lynch prišla so záverom, že nás čaká štvrtá priemyselná revolúcia.


Roboty útočia na pracovný trh: Ak nechcete prísť o miesto, musíte získať špecifické zručnosti


„Čelíme paradigme, ktorá zmení spôsob, akým žijeme a pracujeme. Prienik robotov a umelej inteligencie zasiahol všetky odvetvia priemyslu a stal sa neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života,“ tvrdia autori štúdie. Pre ľudských robotníkov to však môže mať katastrofické následky, ako píše britský denník The Guardian.

Produktivita sa zvýši o 30 percent

Táto revolúcia hodí až 35 percent všetkých pracovníkov vo Veľkej Británii a 45 percent všetkých pracovníkov v Spojených štátoch do triedy s najnižšími platmi, a to do dvadsiatich rokov. Závery potvrdili aj odborníci z Oxfordskej univerzity. Najväčším benefitom robotizácie je, samozrejme, zvýšenie produktivity, a to o celých 30 percent.

Ľudstvo čaká obrovská priemyselná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Tento trend znepokojuje najmä americký trh, pretože veľa z pracovných miest, ktoré boli vytvorené v posledných rokoch, spadá do oblasti manuálnej práce či verejných služieb a práve pri nich je vysoké riziko výmeny,“ píše sa v správe. Veľké spoločnosti už dávno chápu, kam svet speje. Google kúpil osem spoločností venujúcim sa robotike.


Ak pracujete v týchto oblastiach, začnite si hľadať nové miesto: Onedlho vás nahradia roboty


V technologicky najpokročilejších firmách, ako sú napríklad japonské automobilky, sú už dnes roboty schopné pracovať 24 hodín denne a 30 dní bez prerušenia. Každá spoločnosť výmenou robotníkov za roboty ušetrí až 90 percent nákladov. V súvislosti s tým je pochopiteľné, že na 10-tisíc robotníkov celosvetovo, pripadá v priemere 66 robotov.

Roboti ako sudcovia

Robotizácie by však zasiahla aj iné oblasti, ako len manufaktúrne. Podľa správy McKinsey Global Institute z roku 2013, by roboty mohli prevziať aj pracovné pozície v oblasti finančného poradenstva. Podľa nadšencov tohto vývoja roboty prekonajú všetky slabosti ľudí, čo dokázala experimentálna štúdia v oblasti súdnictva.

Ľudstvo čaká obrovská priemyselná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nastávajúcemu trendu sa nedá ubrániť: „Skoré prijatie bude kľúčom ku komparatívnej výhode, tí, čo v investíciách zaostanú, nebudú konkurencieschopní.“ Spolu s tým však vznikne aj rozsiahla verejná diskusia o etike a morálke. Už teraz to vnímame vo vojenskej oblasti v súvislosti s používaním bezpilotných lietadiel.


Ak sa chcete stať milionárom, vašim finančným poradcom by mal byť robot


Ako nám však ukázala aj história, ľudstvo vždy našlo spôsob, ako obrátiť technologický vývoj vo svoj prospech. Pri priemyselnej revolúcii začiatkom 19. storočia nahradili ručných tkáčov parné stroje. Najlepším spôsobom, ako si zachovať svoju pracovnú hodnotu, je zlepšovať sám seba, ako uvádza hlavný autor správy Beijia Ma.

Staňte sa expertom

Inými slovami, treba investovať do vzdelania a stať sa v oblasti, ktorú si vyberiete, špičkovým odborníkom. Očakáva sa, že ľudská vynaliezavosť prekoná krízu, vytvoria sa nové pracovné miesta a priemyselné odvetvia. Inšpiratívnou myšlienkou je aj práca Johna Maynarda Keynesa, ktorý v roku 1930 predpovedal, že technológie ľuďom umožnia, aby pracovali len 15 hodín týždenne a zvyšok venovali rodine a priateľom.

Ľudstvo čaká obrovská priemyselná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Napriek tomu, o sociálnej nerovnosti nemožno pochybovať. „Sme v nebezpečenstve, prvýkrát v histórii sme vytvorili veľký počet ľudí, ktorí nie sú potrební. Otázka by mala znieť, aký druh ekonomiky chceme a aké sú ľudské potreby?“ pýta sa Ma. Istá spoločnosť zo San Francisca už zostrojila robota, ktorý obracia mleté mäso na hamburgery, frituje hranolčeky a krája paradajky, uhorky či cibuľu. O operáciách, ktoré vykonávajú stroje, ani nehovoríme.

Viac o téme: Lacná pracovná silaRobotika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu