Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Univerzitný vedec veští ľudstvu absurdný koniec: Je to výsmech, nahradí nás nečakaný druh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Univerzitný vedec Luc Bussiere varuje ľudstvo pred bizarným koncom. Keď sa totiž pomyselným tretím okom futuristu pozerá na budúcnosť ľudstva, veľa iných logických možností nenachádza. Zároveň vysvetlil, čím je ľudský druh taký jedinečný na planéte Zem. Nie je prvým a neznamená to, že bude posledným.

Čo nás čaká o 50-tisíc rokov? Hoci vo víziách filmárov či spisovateľov boli druhom, ktorý nahradí človeka, primáty, akademik Luc Bussiere z univerzity v Sterlingu si myslí, že by náš druh nedokázali pokoriť a nahradiť. Ak ste niekedy videli známy film Planéta opíc, viete si tento scenár predstaviť, ale podľa vedca je značne nepravdepodobný.

Futuristická predpoveď známeho astronóma: Ľudstvo čakajú v 21. storočí tri veľké zmeny

Bussiere tvrdí, že ľudia zo všetkých druhov v histórii Zemi vynikajú svojím umom a manuálnou zručnosťou. To sú však vlastnosti, ktoré sa medzi druhmi objavujú a vyvíjajú len veľmi zriedka. Evolúcia totiž uprednostňuje inteligenciu iba vtedy, ak vedie k vyššej pravdepodobnosti prežitia druhu. Je však oveľa reálnejšie, že naši nástupcovia nebudú schopní reči, nebudú takí technologicky vyspelí a ani nebudú sociálnymi bytosťami. Svet už totiž zažil niekoľko ér dominantných druhov, ktoré z nejakých dôvodov vyhynuli. Podľa niektorých hypotéz sú aj budú nezničiteľným druhom baktérie – v našej krátkozrakosti totiž mylne pripisujeme väčší význam mnohobunkovým organizmom, uvádza Theconversation.com.

Univerzitný vedec veští ľudstvu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Koniec svetaĽudský druh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu