Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladučká tínedžerka konvertovala na islam a vymyslela diabolský plán: Jej cieľom boli deti

(Zdroj: thinkstock.com)

KODAŇ - Šesnásťročnú dánsku tínedžerku obvinili z plánovania "teroristických" útokov na dvoch školách vrátane jednej židovskej po tom, ako si zaobstarala chemikálie potrebné na výrobu bomby. Oznámila to dnes dánska polícia.

Polícia v zverejnenej tlačovej správe uviedla, že nemenovanej tínedžerke pomáhal jej 24-ročný priateľ, o ktorom miestne média napísali, že v minulosti bojoval v Sýrii. Obvinený bol zo spoluúčasti pri výbore bomby, pričom dievčaťu údajne poskytol manuál na jej skonštruovanie, informovala agentúra Reuters. 

Dánska televízna stanica TV2 uviedla, že tínedžerka nedávno konvertovala na islam. Polícia ju zatkla 13. januára, jej priateľa o deň neskôr. Obaja vyhlásili, že sú nevinní. Dánska tajná služba vyhlásila, že jej názor ohľadne bezpečnostnej hrozby v krajine, ktorá je už do vlaňajšieho februára klasifikovaná ako "vážna", sa po týchto zatknutiach nezmenil. 

Útočník Omar el-Hussein zavraždil 14. februára 2015 v kodanskej kaviarni na podujatí na podporu slobody prejavu dánskeho filmára Finna Nörgaarda a nasledujúci deň zastrelil pred kodanskou synagógou židovského ochrankára Dana Uzana. Krátko nato Omara el-Husseina usmrtili pri prestrelke pred jeho bydliskom dánski policajti. 

 

Viac o téme: KodaňÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu