Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovanie pre všetkých: O tom, ako som kvôli správe na Facebooku takmer zbankrotovala

Ann Marie teraz nemá dôvod na oslavu Zobraziť galériu (2)
Ann Marie teraz nemá dôvod na oslavu (Zdroj: Facebook)

LONDÝN - Chcela si len privyrobiť trochu peňazí na to, aby mohla kúpiť deťom vianočné darčeky. Ann Marie Deatonová však namiesto toho skončila s poriadnymi dlhmi, ktorých sa tak skoro nezbaví. Za všetko môže jedna nevinne vyzerajúca správa na Facebooku.

Obchodovanie na internete je zlatou baňou podvodníkov rôzneho druhu. Najviac si zgustnú na ľuďoch, ktorí súrne potrebujú peniaze. Na ľuďoch, ako je Ann Marie, slobodná matka štyroch dcér vo veku od 9 do 13 rokov. Vzala prácu, o ktorej si myslela, že jej zarobí pár libier navyše a ona tak bude mať na vianočné darčeky. No všetko sa zvrtlo v jej neprospech, píše mirror.co.uk.

Varovanie pre všetkých: O
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Ann začiatkom mesiaca kontaktoval na Facebooku jeden muž a ponúkol jej prácu z domu. "Spýtal sa ma, či by som mala záujem pre neho predávať elektroniku na eBayi. Zdôvodnil to tým, že má síce kamenný obchod, ale nemá čas inzerovať svoj tovar na internete, tak hľadá ľudí, ktorí by to robili pre neho," začína svoje rozprávanie.

Podvod bol o to uveriteľnejší, že predajca si ženu naoko poriadne preveroval, zisťoval jej dôveryhodnosť ako predajcu a kontroloval jej účet na eBayi. Ak aj mala Marie nejaké pochybnosti, boli zmietnuté zo stola prísľubom, že za každú predanú položku dostane províziu vo výške sto libier. Začali sme s predajom troch Apple iMacs. Chcel za ne 900 libier plus dvadsať libier za poštovné. Sľúbil mi, že ak ich všetky predám, dostanem od neho tristo libier."

Rozhorčení ľudia prehovorili o podvodníkovi "Mustafovi": O peniaze okradli aj známu slovenskú speváčku

Deatonová predala počítače za jediný deň. Platby obdržala na svoj PayPal účet a odtiaľ ich hneď previedla na osobný účet. Od sumy odrátala tristo libier ako svoju províziu a následne ju poslala predajcovi, od ktorého žiadala detaily o sledovaní zásielky. A to bol bod zlomu. Predajca totiž na Mariine správy nereagoval. Keď sa tak konečne stalo, ubezpečoval ju, že jej ich pošle akonáhle obdrží peniaze na účet. No odvtedy sa neozval. Vymazal si profil na Facebooku a vyparil sa.

Keď si to Marie uvedomila, takmer sa psychicky zrútila. Predstava. že si s deťmi urobia pekné Vianoce, sa razom rozplynula. Okamžite kontaktovala banku, lenže tá nemohla nič robiť. "Povedali, že keďže som platbu autorizovala, nemôžu ju zastaviť. Vysvetlila som im moju situáciu, ale bohužiaľ nepomohlo. Cítila som sa hrozne." Podvedená žena potom zavolala aj na políciu, no ani tá ju nepotešila. Vyšetrovatelia podvodov jej oznámili, že vystopovať páchateľa bude veľmi ťažké a nedávajú tomu veľkú nádej.

Medzitým PayPal vrátil zákazníkom peniaze za neexistujúce počítače a začal ich požadovať od Deatonovej. Celkový dlh činí zhruba 3300 libier. "Suma je preto vyššia, lebo PayPal aj eBay požadujú komisionálny poplatok. Ale ja si ti nemôžem dovoliť, jednoducho tie peniaze nemám," hovorí zúfalá žena.

Varovanie pre všetkých: O
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Hovorca eBay varoval svojich členov, aby boli opatrní pri predaji pre niekoho iného, pretože sú to oni, kto je zodpovedný za predaj uskutočnený prostredníctvom svojich osobných účtov. V tomto prípade ale boli zhovievaví. "Ako jednorazové gesto dobrej vôle sme sa vzdali predajných odmien vo výške 184 libier vzniknutých pri predaji troch notebookov," vyhlásil. I tak ale Britka dlží viac ako 3000 libier. Najväčšou chybou bolo, že peniaze od kupujúcich najprv previedla na svoj účet a až potom na účet predajcu. Dlh preto bude musieť zaplatiť a na štedré Vianoce môže tým pádom zabudnúť.

Ak si pri čítaní tohto článku myslíte, že vám by sa to určite nikdy nemohlo stať, potom podvodníkov podceňujete. Človek nemusí byť hlúpy na to, aby sa nechal oklamať. Podvodu je náchylný naletieť najmä vtedy, ak sa nachádza v nepriaznivej životnej situácii ako teraz Marie. Podvodníci sú chytrí, presvedčiví a manipulatívni. Nezaujíma ich, že svoje obete častokrát zanechávajú vo finančnom krachu.

Viac o téme: PodvodPodvodníkEbayFacebook
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu