Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Moslimský tínedžer (14) do školy priniesol "hodinovú bombu": Všetko je úplne inak

Moslimský chlapec zadržaný s
Moslimský chlapec zadržaný s "hodinovou bombou". (Zdroj: SITA)

IRVING - Štrnásťročný moslimský chlapec bol v septembri v Texase zadržaný, keď do školy priniesol podomácky vyrobené hodiny. Učitelia si však mysleli, že ide o bombu. Po viac ako mesiaci svoj výrobok dostal späť. Na policajnej stanici si hodiny v piatok vyzdvihol jeho právnik.

Mladík sa stal hviezdou sociálnych sietí a niektoré médiá kritizovali údajné predsudky, ktoré vraj vládnu v americkej polícii voči menšinám. Nadaný študent jednej z dallaských škôl Ahmed Mohamed priniesol 14. septembra do školy vlastnoručne vyrobené elektronické hodiny s budíkom. Učitelia, ktorým vraj stroj evokoval bombu, zavolali policajtov, ktorí Ahmeda zadržali, hoci opakoval, že ide o obyčajné hodiny.

Boli "prirodzene podozrivé", povedal vtedy šéf miestnej polície Larry Boyd, podľa ktorého sa ale nenašiel dôkaz, že by chlapec chcel stroj použiť na útok proti spolužiakom, či škole. Prípad tak polícia vzápätí uzavrela.     

Chlapcova rodina tento týždeň v utorok oznámila, že dostali ponuku od bližšie neuvedenej nadácie, ktorá Ahmedovi ponúkla zaplatenie školného na strednej škole v Katare. Na Blízky východ sa vraj odsťahujú všetci. Rodinný právnik ale túto informáciu nepotvrdil.     

Chlapca po incidente podporil aj prezident Barack Obama. Hodiny na Twitteri označil za "senzačné" a vyhlásil, že by sa Ahmedom malo inšpirovať viac detí. Zároveň chlapca pozval do Bieleho domu. Aj šéf Facebooku Mark Zuckerberg dal nespravodlivo prehliadnutému muslimovi najavo svoj obdiv, lebo vraj preukázal ambície i zručnosť. "Ahmed, ak niekedy budeš mať cestu do Facebooku, rád by som sa s tebou stretol," napísal Zuckerberg.
 

Viac o téme: Moslim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu