Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zo západu sa šíri nebezpečná sexuálna choroba: Je odolnejšia ako všetky ostatné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN – Lekári v Anglicku sú v pohotovosti. Vystrašila ich totiž superodolná forma sexuálneho ochorenia, ktorá sa začala šíriť na severe krajiny. Nasadené antibiotiká v boji s chorobou zlyhali.

Ohnisko nákazy vedie na sever Anglicka. Lekári hovoria o „superkvapavke“, ktorá je rezistentná voči klasickej forme liečby antibiotikami. Ide o vysoko vzácnu formu, ktorou sa nakazilo už 15 ľudí a Britská asociácia pre sexuálne zdravie a HIV je v pozore.

Koniec strachu z pohlavných chorôb: Táto pomôcka prezradí o vašom partnerovi všetko!

Riziko spiacej nákazy u pacientov

Bakteriálna nákaza vypukla najskôr v Leedse, ale ďalšie prípady sú hlásené v iných častiach krajiny a týkali sa heterosexuálnych pacientov. Podľa odborníkov je tento nový kmeň nákazy potrebné zastaviť, kým sa začne nekontrolovateľne šíriť ďalej. Hoci je totiž počet pacientov zatiaľ relatívne nízky, mnoho ďalších prípadov môže byť neodhalených, uvádza Theguardian.com.

V minulom roku bolo v Anglicku hlásených 35-tisíc prípadov kvapavky a ide o druhú najčastejšiu sexuálne prenosnú bakteriálnu infekciu vo Veľkej Británii hneď po chlamýdiách. Väčšina pacientov je vo veku do 25 rokov a až 50 % žien trpí bezpríznakovou formou kvapavky. Choroba sa prejavuje hnisavým zápalom pohlavných orgánov a menej často aj ako zápal konečníka, nosohltana či očnej spojovky.

Zo západu sa šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: KvapavkaSexuálne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu