Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Richard s HIV mlčal o chorobe: Sexoval s maloletou aj homosexuálmi, ide do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave odsúdil Richarda R. na sedem rokov väzenia. Podľa obžaloby ako nositeľ smrteľného ochorenia HIV vykonával nechránený styk s ďalšími osobami, vrátane maloletej. Súd tak zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava IV, ktorý mužovi uložil trojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu tri roky. Informovala o tom Daniela Meravá z bratislavského krajského súdu.

Prokurátor obžaloval Richarda R. zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Obžalovaný bol vo väzbe takmer sedem mesiacov, na jar tohto roka sa však dostal z väzby na slobodu. "Zo spisového materiálu, z výpovede svedka, zistení znalca vyplýva, že u obvineného je jeho ochorenie pod kontrolou, obvinený užíva lieky, pravidelne navštevuje lekára, môže sa dožiť vysokého veku a aj splodiť zdravé dieťa," odôvodňoval sudca prepustenie obžalovaného z väzby na slobodu v rozhodnutí z apríla tohto roka.


Prečítajte si aj:

Panika v Bratislave: Anonym tvrdí, že muž s HIV nakazil 15 ľudí a vyčíňa ďalej!


Prokuratúra však vtedy v sťažnosti voči rozhodnutiu o prepustení z väzby na slobodu poukázala okrem iného na závery znaleckého posudku z odvetvia psychológie, z ktorých podľa nej vyplýva, že u obvineného chýba akýkoľvek náhľad na rizikovosť vlastného konania. "V kontexte racionalizácií si upravuje fakty tak, aby vyznievali v jeho prospech, respektíve v prospech záujmov pokračovať v nechránenom styku s rôznymi osobami, ktoré nebude informovať o možnosti nákazy, lebo buď táto možnosť nákazy neexistuje, alebo si to podľa neho zaslúžia, lebo sa nedokážu správať zodpovedne," uviedla prokurátorka. S maloletou poškodenou mal udržiavať vzťah pre uspokojovanie sexuálneho pudu, hoci popri tom vyhľadával aj ďalšie homosexuálne kontakty.

O sťažnosti vtedy rozhodoval bratislavský Krajský súd, ktorý jej nevyhovel.

Viac o téme: Pohlavný stykHIVNositeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu