Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecko vs. Británia: Pravda o tom, prečo Merkelová víta utečencov s otvorenou náručou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Fakt, že Nemecko sa otvára súčasnému prílivu utečencov ďaleko viac než Británia, má niekoľko racionálnych dôvodov. Kým počet obyvateľov ostrovnej krajiny rýchlo rastie, v najľudnatejšom štáte EÚ je to práve naopak. Nemecko navyše potrebuje produktívnu pracovnú silu, lebo tam sa oveľa rýchlejšie ako v Británii zvyšuje pomer seniorov závislých na peniazoch z verejných rozpočtov.

Utečenec, ktorý prešiel Európou: Maďari sú zlí, Srbi kšeftári, opísal skúsenosti zo svojej cesty

Podľa demografickej projekcie Európskej komisie klesne do roku 2060 nemecká populácia zo súčasných viac ako 80 miliónov na približne 70 miliónov, zatiaľ čo Británia sa za rovnaký čas stane najľudnatejším štátom únie. Žiť by tam v tom čase malo približne 80 miliónov ľudí, namiesto súčasných asi 64 miliónov.

Veľkú záťaž pre nemecký sociálny systém bude navyše znamenať fakt, že na 100 ľudí v produktívnom veku bude v roku 2060 pripadať 59 seniorov nad 65 rokov, podotýka spravodajský server BBC. V Británii tento počet proti dnešku tiež vzrastie, avšak "iba" na 43 osôb. V Nemecku teda výrazne viac vzrastie pomer peňazí vydávaných zo štátneho rozpočtu na dôchodky.

Aj to je možno jeden z nezmieňovaných dôvodov, prečo sa nemecká kancelárka Angela Merkelová práve teraz stavia tak ústretovo k prijímaniu utečencov zo Sýrie aj odinakiaľ. Videné z druhej strany, pre Berlín môže byť veľmi užitočné prijať hromadu mladých vďačných sýrskych rodín, ktoré sa budú snažiť dokázať, že nie sú pre svoju novú krajinu záťažou.

Nemci vítali utečencov a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa niektorých si Merkelová tiež dobre vybrala, keď sa rozhodla prijať tých utečencov, ktorí podstúpili strastiplnú cestu, mnohokrát riskovali život a nakoniec sa dokázali do Európy dostať. Príklady z minulosti ukazujú, že práve títo ľudia budú schopní najrýchlejšie si nájsť prácu a budú pre Nemecko či iné krajiny, ktoré sa ich ujmú, najmenšou ekonomickou záťažou.

Britský premiér David Cameron naopak vyhlasuje, že sa Londýn ujme utečencov z táborov na Blízkom východe. Kým mnoho ľudí to zrejme ocení ako morálne hodnotnejší prístup, Británii to vo výsledku nepochybne príde drahšie ako Nemecku.

Viac o téme: UtečenciNemeckoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu