Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Našiel sa viac ako sto rokov starý odkaz vo fľaši: Neuveríte, akú odmenu zaň turistka dostala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/BERLÍN - Viac ako sto rokov starý odkaz vo fľaši objavila jedna turistka na pláži nemeckého ostrova Amrum v Severnom mori. Pohľadnicu so slovami v angličtine, nemčine a holandčine poslala späť odosielateľovi, učenej spoločnosti z Británie, ktorá fľašu kedysi vypustila v rámci experimentu. Informoval o tom miestny denník Amrum News.

Fľašu s odkazom pred viac ako storočím vypustila z anglického prístavu Plymouth Marine Biological Association of United Kingdom (MBA), učená spoločnosť, ktorá sa dodnes zaoberá podmorskou biológiou. Medzi rokmi 1904 až 1906 sa takto vo vodách Severného mora ocitlo viac ako tisíc fliaš s odkazmi, ktoré mali poslúžiť výskumu morských prúdov a výskytu rýb.

 

Už dávno zabudol, čo ako malý chlapec spravil: Brit po 44 rokoch zažil šok svojho života

Turistka našla fľašu počas prechádzky na pláži už v apríli, nikoho o nej ale neinformovala. Sami obyvatelia Amrumu sa o pravdepodobne najstaršej fľaši s odkazom, ktorá sa dostala k ich ostrovu, dozvedeli až teraz z britskej tlače. "Skôr tu na pláži končil tovar zo stroskotaných lodí," poznamenal zástupca miestnej turistickej kancelárie.

Nálezkyňa od britskej spoločnosti MBA získala certifikát a jeden symbolický šiling, ktorý ako odmenu za spätné zaslanie odkazu s vyplnenými údajmi o mieste a okolnostiach nálezu sľuboval bádateľ George Parker Bidder, ktorý fľašu na začiatku 20. storočia vypúšťal. Doteraz najstarší v Nemecku nájdený odkaz vo fľaši pochádzal z roku 1913 a nájdený bol vlani v Kieler zátoke.

Viac o téme: Odkaz vo fľaši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu