Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Boeing 747 narazil do hory pri Tokiu: Druhá najtragickejšia letecká havária, 520 mŕtvych

Boeing 747
Boeing 747 (Zdroj: wikipedia/Harcmac60)

TOKIO/PRAHA - Druhá najtragickejšia letecká havária v histórii sa odohrala pred 30 rokmi, 12. augusta 1985. Japonský Boeing 747 narazil do hory Osutaka neďaleko Tokia. Z 524 ľudí na palube vtedy nešťastie prežili len štyria.

USA vyvinuli tajné špionážne lietadlo: Nasadili ho na ZSSR, pri testoch zahynulo 45 pilotov

K smutnej udalosti došlo približne 100 km severozápadne od Tokia, keď krátko pred devätnástou hodinou miestneho času narazil do hory Osutaka Boeing 747 spoločnosti Japan Airlines linky 123 so zvýšenou kapacitou miest pre cestujúcich.

Bilancia nehody bola šokujúca: záchranárom, ktorí sa na miesto nešťastia dostali až po dvanástich hodinách, sa podarilo z trosiek stroja mieriaceho z Tokia do Osaky vyslobodiť štyroch živých cestujúcich, ostatných 520 ľudí zomrelo.

Haváriu prežili štyri ženy: letuška, dvanásťročné dievča a tridsaťštyriročná žena so svojou osemročnou dcérou. Preživšie ženy sedeli v ľavej zadnej časti lietadla, ktorá pravdepodobne nebola vystavená takému preťaženiu.

Skazu zavinila uvoľnená prepážka v zadnej časti lietadla, ktorá spôsobila pretlak a následne tiež explóziu. Z lietadla odpadla časť chvosta a Boeing sa tak stal prakticky neovládateľným. Pilotom sa podarilo zmietajúce sa lietadlo udržať ešte 32 minút vo vzduchu než došlo k osudnému nárazu. Vyšetrovanie nehody ukázalo, že zlyhanie tlakovej prekážky bolo spôsobenú chybnou opravou sedem rokov pred haváriou.

Tých, čo prežili, mohlo byť pravdepodobne viac, keby od japonskej strany dostal povolenie k záchrane americký vrtuľník Huey, ktorý priletel z neďalekej základne Jokota. Japonská vláda však nariadila, že záchrannú operáciu vykoná japonská civilná obrana. Tá sa na miesto havárie dostala až na druhý deň ráno, pretože vychádzala z mylnej informácie, že nehodu nikto neprežil.

Spoločnosť Japan Airlines vyplatila rodinám obetí havárie finančné odškodnenie vo výške 7,6 milióna dolárov. Jeden z riaditeľov spoločnosti, Hiromi Tominaga, spáchal samovraždu.

Havária sa stala námetom pre diely dokumentárnych seriálov Letecké katastrofy a Sekundy pred katastrofou.

Najhoršia letecká katastrofa v histórii sa stala 27. marca 1977 na kanárskom ostrove Tenerife. Vtedy sa štartujúci Boeing 747 holandských aerolínií KLM na letisku v hmle zrazil s pohybujúcim sa americkým lietadlom rovnakého typu. Počet obetí dosiahol číslo 583. V lietadle holandskej spoločnosti, ktoré krátko predtým natankovalo plné nádrže, zahynulo všetkých 248 cestujúcich a posádka. Z amerického, na ktorého palube bolo 396 ľudí, sa zachránilo 61 cestujúcich zo zadnej časti lietadla.

Viac o téme: TragédiaHaváriaLietadloJaponskoOsutaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu