Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česť pamiatkam obetí: Letecké tragédie, ktoré otriasli Slovenskom

Pri Červenom Kameni sa zrazili dve lietadlá Zobraziť galériu (2)
Pri Červenom Kameni sa zrazili dve lietadlá (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Pri zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň zahynulo dnes sedem ľudí. Informovala o tom Zuzana Farkasová z hasičského prezídia. V lietadlách boli podľa Juraja Deneša z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru parašutisti-výsadkári. V oboch lietadlách sa vraj nachádzalo 40 ľudí. Pozrite sa na výberovú chronológiu leteckých nešťastí na Slovensku.

3. júla 1956 - Jedna z najväčších povojnových leteckých katastrof v bývalom Československu sa stala v časti Poľanská pri Lome nad Rimavicou zhruba dve hodiny po tom, ako sa vojenské lietadlo americkej výroby D-47 so šiestimi členmi posádky a náčelníkom kádrovej služby 22. výsadkovej brigády Bohumilom Bullom vydalo z pražského letiska Kbely. V Pardubiciach vyzdvihli 14 ďalších dôstojníkov, väčšinou z intendančnej služby, ktorá mala na starosti hospodárenie a zásobovanie armády. Let smeroval do Prešova. Pri havárii zahynulo 21 dôstojníkov československej armády.

24. novembra 1966 - Lietadlo bulharskej spoločnosti TABSO linky Sofia - Budapešť - Praha neočakávane pristálo na bratislavskom letisku pre nepriaznivé počasie nad českou Prahou. Keď sa situácia zmenila odštartovalo z Bratislavy, o chvíľku sa však stratilo z obrazoviek kontrolnej veže. Pár minút po vzlietnutí zachytilo vrcholce stromov a narazilo do Sakrakopca neďaleko bratislavskej Rače. O život prišlo 74 cestujúcich a osem členov posádky 12 národností. Medzi obeťami bolo aj päť Čechov.

28. júla 1976 - Na bratislavských Zlatých pieskoch sa zrútilo lietadlo Iljušin Il-18B. Stroj v dôsledku technických problémov pri pristávaní tesne minul riadiacu vežu, preletel areál letiska a pri veľkom naklonení vpravo spadol do jazera Zlaté piesky. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky.

17. septembra 1995 - Na Devínskej Kobyle neďaleko Bratislavy havarovalo malé jednomotorové lietadlo typu Cesna letiaci z územia Maďarska do Rakúska. Zahynuli dve ženy a jeden muž.

7. decembra 1996 - Neďaleko Košíc sa pri poprašovaní polí Štátneho semenárskeho majetku v Cesticiach zrútilo lietadlo Z37A a začalo horieť. V troskách zahynul 42-ročný pilot. Obhliadka vraku lietadla ukázala, že vybuchli obe nádrže a následne sa roztrhol sud s chemikáliami. Malé lietadlo patrilo spoločnosti Cassovia Air Service z Košíc.

24. júla 1997 - V obci Senohrad v okrese Krupina havarovalo jednomotorové športové lietadlo typu Zlín Moravia Z-142. Pri havárii lietadlo narazilo na drôty vedenia vysokého napätia, v kabíne zhorela dvojčlenná posádka - 25-ročný pilot a jeho 45-ročný inštruktor. Podľa výsledkov vyšetrovania s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k zlyhaniu ľudského faktora.

6. júna 1999 - V rámci Medzinárodného leteckého dňa SIAD'99 na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika havaroval 45-ročný pilot továrenského stroja Hawk 200 spoločnosti British Aerospace Graham Wardell. Pilot počas leteckej ukážky narazil prúdovým lietadlom v rýchlosti asi 500 až 600 km za hodinu na koniec odstavnej pristávacej betónovej plochy letiska. Neovládateľné lietadlo preletelo ponad budovu biologickej ochrany letiska a dopadlo do poľa vo vzdialenosti asi 200 metrov. Prvý a druhý náraz roztrhli lietadlo na niekoľko kusov, jeden z nich zasiahol 35-ročnú Bratislavčanku, ktorá zraneniam podľahla rovnako ako pilot. Pri tejto tragédii bolo zranených 15 ľudí.

24. apríla 2000 - Pri Trenčíne v oblasti zvanej Zlatovské vinohrady spáchal v motorovom vetroni L 13 SE samovraždu 20-ročný Boris K., mechanik z trenčianskeho Aeroklubu. Mladý muž lietadlo z Aeroklubu zobral svojvoľne. Podľa neoficiálnych zdrojov sa rozhodol ukončiť svoj život, pretože ho opustila priateľka.

8. mája 2000 - Pri Čiernom Balogu v Breznianskom okrese havarovalo športové lietadlo, v troskách ktorého zahynul pilot, 60-ročný Vojtech Š. z Liptovského Mikuláša. Malý športový model typu Zlín 142 sa zrútil do korún stromov nad miestnym športovým ihriskom a zapichol sa do zeme. Pilot v minulosti pracoval ako učiteľ vo Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši a dva roky na Ministerstve obrany SR.

4. augusta 2001 - V Dunajskej Strede havaroval so závesným motorovým klzákom Mara, dovezeným z Českej republiky, 41-ročný Dunajskostredčan. Silný nárazový vietor klzák vo výške asi 25 metrov nad zemou naklonil do pravého uhla a neovládateľný stroj dopadol na zem. Pilot bez leteckej licencie dve hodiny po havárii v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam.

26. augusta 2001 - Na cestu pri Kľačne v okrese Prievidza sa zrútilo ultraľahké lietadlo typu JORA ON 986, ktoré patrilo ružomberskému aeroklubu. Nehodu neprežila dvojčlenná posádka, 65-ročný muž z Martina a 39-ročný z Kysuckého Nového Mesta.

28. októbra 2001 - Na trase Košice - Bratislava havarovalo súkromné lietadlo Lancer medzi Ábelovou a Polichnom v okrese Lučenec. Pád lietadla neprežil 32-ročný pilot z Bratislavy a jeho 27-ročný spolucestujúci, občan Talianska.

1. marca 2003 - Krátko po štarte z bratislavského letiska vo Vajnoroch havaroval športový dvojplošník typu PITTS. Na palube lietadla boli dvaja slovenskí piloti-akrobati, obaja pri nehode zahynuli. Lietadlo sa zrútilo po 40 sekundách letu do neobývaného priestoru iba 50 metrov od objektu vajnorských kasární.

18. augusta 2003 - Dvojčlenná posádka zahynula pri havárii ultraľahkého lietadla v katastri obce Zemplínske Hámre. Lietadlo zachytilo ľavou zadnou časťou stĺp vysokého napätia a rozlomilo sa. Zadná časť zostala visieť na stĺpe a kabína sa zrútila na zem. Pri nehode zahynuli 56-ročný majiteľ lietadla z Košíc a 46-ročný muž z Vranova nad Topľou.

12. januára 2004 - V Divíne v okrese Žilina havarovalo malé nemecké dopravné lietadlo Piper 34 z Nemecka, pri nehode zahynuli všetci traja pasažieri - pilot a dvaja cestujúci. Lietadlo malo pristáť na letisku v Dolnom Hričove. Pilot pravdepodobne pre zlé počasie pristáť nemohol a rozhodol sa urobiť ešte jeden okruh nad letiskom. Pri druhom pokuse o pristátie sa lietadlo zrútilo.

16. júla 2005 – Obeťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo nad hradom Likava pri Ružomberku, boli dvaja maďarskí občania. Zrazili sa dve mikroľahké lietadlá, druhá posádka prežila.

24. septembra 2005 - Dve obete si vyžiadal pád malého športového lietadla pri letisku v Boľkovciach v Lučenskom okrese. Stroj sa zrútil krátko po štarte. Obaja muži v lietadle, 42- a 57-ročný, boli na mieste mŕtvi.

10. decembra 2007 - Približne o 9.30 h havarovalo lietadlo na okraji mestskej časti Bratislava-Vajnory. Pri nešťastí zahynuli traja pasažieri z Chorvátska. Haváriu zapríčinil pilot, ktorý sa dopustil omylu v navigácii a v plnej rýchlosti spadol z výšky asi 600 metrov.

16. decembra 2008 - Pri obci Cerová havarovalo malé športové lietadlo patriace Záhoráckemu aeroklubu v Senici. Na jeho palube boli dvaja muži, 26-ročný zo Senice a 66-ročný z Nedožier, o ktorom sa predpokladá, že lietadlo pilotoval. Obaja muži po páde zahynuli, lietadlo bolo úplne zdevastované, kabína rozbitá a stroj nepoužiteľný.

15. júla 2009 – Ultraľahké lietadlo spadlo na letisku v Ražňanoch, okres Sabinov. Na základe zistení polície išlo o povolený cvičný let. Pri páde utrpel 63-ročný pilot zranenia, ktorým na mieste podľahol. Druhého 34-ročného člena posádky lietadla po oživovaní previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice. Ťažkým zraneniam na druhý deň podľahol.

18. augusta 2010 - Pri Partizánskom sa zrútilo športové lietadlo, nehoda si vyžiadala životy dvoch ľudí. Podľa svedkov nehody sa pilot pokúšal vo vzduchu o vývrtku, ale akrobatický kúsok sa stal preňho i druhého človeka osudným.

5. júna 2011 - Do záhrady rodinného domu v obci Lipová pri Nových Zámkoch spadlo ultraľahké lietadlo. Na jeho palube boli dve osoby, ktoré boli s ľahkými zraneniami prevezené do novozámockej nemocnice. Posádku lietadla tvorili skúsení letci - 48-ročný muž zo Šale a 68-ročný muž z Bánova v okrese Nové Zámky.

6. mája 2012 – Letecké nešťastie v Liskovej v okrese Ružomberok si vyžiadalo dve obete. Išlo o manželský pár z Poľska. Lietadlo odštartovalo, urobilo zákrutu a spadlo do poľa za letiskom.

5. apríla 2015 - Ťažké zranenie utrpel občan Slovenskej republiky, ktorý pri severomaďarskom meste Sátoraljaújhely nezvládol pristávanie so závesným klzákom. Muž nezvládol pristávací manéver s rogalom a za doposiaľ neznámych okolností spadol do vinice.

8. mája 2015 – Pilot aeromobilu, ktorý podvečer havaroval na nitrianskom letisku v Janíkovciach, neutrpel pri havárii stroja žiadne vážnejšie poranenia. Unikátny aeromobil pilotoval jeho vynálezca a konštruktér, Štefan Klein, ktorý z havarovaného stroja vyšiel na vlastných nohách a sťažoval sa na bolesti lakťa a chrbta. Aeromobil padal z výšky približne 300 metrov, Klein stihol aktivovať padák, ktorý náraz stlmil. Spoločnosť AeroMobil vo svojom stanovisku informovala, že prototyp AeroMobil 3.0 je po havárii len mierne poškodený.

Viac o téme: HaváriaLietadloLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu