Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žena (†47) skolabovala a zomrela na toaletách Ryanairu: Stačila jediná vec a všetko mohlo byť inak!

Davina Tavenerová mala na palube srdcovú príhodu.
Davina Tavenerová mala na palube srdcovú príhodu. (Zdroj: SITA, FB)

LONDÝN - Matka dvoch detí sa zrútila a zomrela na záchode letu spoločnosti Ryanair, pretože na palube sa nenachádzal defibrilátor. Davina Tavenerová cestovala do španielskeho letoviska Lanzarote s manželom Andrewom, keď sa jej po troch hodinách urobilo zle. Našli ju na záchode bez pulzu. Prítomná lekárka sa ju snažila priviesť k životu, ale na jej veľké prekvapenie nebolo po ruke život zachraňujúce zariadenie.

Prečítajte si aj: Fešný pilot (31) Ryanairu odhalil svoju druhú tvár: Za to, čo písal na Facebooku, by si zaslúžil!

Letecké spoločnosti nie sú v súčasnosti povinné mať na palubách lietadiel defibrilátory. Po vyšetrovaní tohto smutného prípadu však niektorí odborníci tvrdia, že by bolo vhodné tieto podmienky zmeniť.

Davina Tavenerová, ktorá pracovala pre banku HSBC, často cestovala do zahraničia, napríklad do Hongkongu, Číny či Thajska. Jej manžel na súde vypovedal, že jeho manželka bola zdravá, okrem toho, že sa týždeň pred odletom sťažovala na bolesti žalúdka.

Poplach nastal po tom, čo sa pani Tavenerová nevrátila z toalety 1. novembra minulého roka. Chirurgička Clare Garnseyová, ktorá bola na palube, povedala, že jej nemohla nahmatať pulz, preto si vyžiadala defibrilátor. Na jej prekvapenie ale na palube žiadny nebol, hoci podľa nej je veľmi dôležitý pre prežitie srdcových príhod.

Lietadlo po tejto udalosti pristálo a záchranári vzali pani Tavenerovú do nemocnice, kde potvrdili jej smrť. Dvaja zástupcovia spoločnosti Ryanair, ktorí sa objavili na vyšetrovaní, uviedli, že k možnosti zavedenia defibrilátorov na palubách sa nebudú vyjadrovať.

Podľa koronera pracovníci Ryanairu splnili všetky bezpečnostné protokoly a vzdal hold tým, ktorí sa snažili pomôcť.

Philip Chadbond, brat zosnulej, sa vyjadril: "Zomrela za veľmi nešťastných okolností, ale ak existuje nejaká šanca, že letecké spoločnosti by mohli prijať túto zmenu, ktorá by mohla zachrániť niečí život, to by bol pozitívny výsledok."

Hovorca Ryanairu vyjadril sústrasť príbuzným, ale trvá na tom, že v právnych záležitostiach spoločnosť spĺňa všetky zákonné požiadavky, pokiaľ ide o lekársku pomoc poskytovanú pri ich letoch, a nie je právne povinná mať defibrilátory na palube.

"Všetky naše posádky sú vyškolené v poskytovaní prvej pomoci a sú zodpovedné za bezpečnosť a ochranu kabíny. Ak sa počas letu vyskytne incident, ktorý si vyžaduje lekársky zásah, naša posádka odkloní let na najbližšie vhodné letisko a požiada o lekársku pomoc, aby bola v pohotovostnom režime pred pristátím," dodal.

Viac o téme: SmrťDefibrilátorRyanairDavina Tavenerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu