Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Mimoriadny nález archeológov vo Francúzsku: 350-ročná múmia vyzerá ako deň po pohrebe

Telo aristokratky nenahlodal ani zub času
Telo aristokratky nenahlodal ani zub času (Zdroj: Twitter)

RENNES - Francúzska šľachtičná Louise de Quengo vyzerá, akoby bola mŕtva len dva týždne, no v skutočnosti zomrela v 17. storočí! Archeológovia objavili jej telo v hermeticky uzavretej olovenej rakve v kláštornej kaplnke spolu s ďalším nevšedným nálezom.

Keď archeológovia uvideli jej telo, nemohli sa ubrániť úžasu. Tristopäťdesiat rokov stará múmia francúzskej aristokratky Louise de Quengo vyzerala, akoby v hrobe odpočívala len niekoľko dní. Napriek vzdialeným storočiam mala na sebe stále neporušené šaty s čiapkou a topánkami.

Zázrak v talianskom kláštore: Múmia Rozálky (2) na VIDEU každý deň otvára a zatvára oči!

Vdovu z bretónskej rodiny pochovali v olovenej rakve v kamennej kláštornej kaplnke v meste Rennes. Spolu s ňou objavili výskumníci ešte štyri ďalšie rakvy z rovnakého storočia a asi 800 iných hrobov s kostlivcami. Keď však otvárali piatu rakvu s vdovou de Quengo, boli ohromení. Namiesto prachu a kostí v nej ležalo zachovalé telo šľachtičnej, ktorá zomrela v roku 1656 asi vo veku 60 rokov.

Keďže vedľa tela aristokratky sa nachádzala relikvia so srdcom jej manžela, rytiera Toussaint de Perriena z Brefeillac, ktorý zomrel v roku 1649, odborníci mohli identifikovať jej pôvod. „Bol to veľmi krásny objav, ale museli sme konať rýchlo, pretože keď sme rakvu otvorili, proces rozkladu sa znova spustil,“ povedal archeológ Rozenn Colleter, ktorý bol pri objave prítomný. Archeológovia boli tiež udivení, s akým chirurgickým majstrovstvom pred storočiami z tela jej manžela vyoperovali srdce.

Posmrtné vyšetrovanie tela odhalilo, že žena trpela obličkovými kameňmi a pľúcnymi zrastami. Olovená rakva s vdovou bola ukrytá v jednom z kláštorných múrov, ktorý museli kvôli objavu narušiť. Šľachtičná bola veriaca a v spojených rukách držala kríž. Odborníci sa tiež domnievajú, že po smrti manžela mohla vstúpiť do kláštora. „Ako archeológovia sme zvyknutí na nálezy neobyčajných vecí, ale toto je druh objavu, s ktorým som sa stretol len raz v mojej kariére. Nájsť niečo také výnimočné je hotový sen,“ vyznal sa Colleter podľa The Guardian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu