Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Zabudnutý div sveta, ktorý je opradený desivým tajomstvom: Česká legenda ožila!

Codex gigas alebo Diablova biblia Zobraziť galériu (2)
Codex gigas alebo Diablova biblia (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Česi veria, že najväčší stredoveký rukopis s názvom Codex gigas, zvaný aj Diablova biblia, je prekliaty. Dôvodom je hrôzostrašný obrázok, ktorý vraj nakreslil samotný Lucifer!

Stredoveká rukou písaná kniha zo začiatku 13. storočia je takmer 30 centimetrov hrubá a viac ako 90 centimetrov dlhá. Váži asi 75 kilogramov. Vznikla v benediktínskom kláštore v českých Podlažiciach a svojho času bol Codex gigas alebo Diablova biblia považovaná za stredoveký ôsmy div sveta, pretože ide o najväčšiu ručne napísanú knihu na svete. Od roku 1648 bola kniha uložená v Kráľovskej knižnici v Štokholme, kam sa dostala ako súčasť rudolfínskeho pokladu z Prahy, informovala ČT24. V roku 2007 sa vzácna kniha vrátila do Prahy v rámci zapožičania Národnej knižnici ČR. Odvtedy nájdete v Prahe iba jej vernú repliku.

Čítajte tiež: Maďari vlastnia tajomný kódex: Text, ktorý ešte nikto v histórii nerozlúštil!

Obsahuje aj zaklínadlá!

Podľa stredovekej legendy bol kódex napísaný za veľmi zvláštnych okolností a viaže sa k nemu strašidelná legenda. Knihu stihol napísať za jedinú noc neposlušný mních, aby sa tak vyhol trestu zamurovania. Keď sa totiž blížila polnoc a mních vedel, že nadľudskú úlohu nezvládne, požiadal o pomoc diabla a výmenou mu daroval svoju dušu, uvádza portál Metro. Diabol mu na pamiatku venoval svoj polmetrový portrét ako podpis zmluvy, vyobrazený na celej strane knihy. Kódex podľa ČT24 obsahuje najstaršiu českú kroniku, latinský opis Biblie, kalendárium, rozličné traktáty, zoznam bratstva v Podlažiciach a nekrológ s menami 1635 zomrelých. Okrem toho v nej však nájdete aj stredoveké zaklínadlá.

Portrét, ktorým diabol podpísal zmluvu s potrestaným mníchom
Zobraziť galériu (2)
Portrét, ktorým diabol podpísal zmluvu s potrestaným mníchom  (Zdroj: Profimedia)

Hoci môže znieť legenda príliš hororovo a neuveriteľne, z analýzy rukopisu National Geographic vyplynulo, že autorom celého kódexu je jediný človek. Kritici však upozorňujú, že s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o veľmi oddaného a usilovného mnícha, ktorý celý svoj život zasvätil zhotoveniu kódexu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu