Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývanie na váš život a zdravie vplýva viac, ako si myslíte, varujú odborníci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Ak sa v noci často budievate alebo máte problémy s prejedaním sa, zbystrite pozornosť. Osoby, ktoré ťažko odolávajú stresu a pociťujú úzkosť, by sa mali vyhýbať domom s červenými alebo oranžovými stenami, upozorňujú odborníci, podľa ktorých by mal byť náš domov v súlade s našimi potrebami

Domov by mal harmonizovať s naším vnútrom a byť pre nás útočiskom, uvádza Daily Mail. A keďže najviac času trávime doma večer a v noci, mali by sme dbať o pokojný spánok. Ak trpíte problémami so spánkom, používajte závesy a vyhýbajte sa príliš jasnému nočnému osvetleniu. Predídete tým obezite, cukrovke i rakovine. „Osvetlenie ovplyvňuje našu fyziológiu. Vo večerných hodinách používajte matnejšie a červenšie svetlo, ktoré je prívetivejšie k prirodzeným hodinám tela,“ tvrdí doktor Richard Stevens, ktorý sa venuje výskumu rakoviny.

Farba stien je rozhodujúca

Ak máte oranžové alebo červené steny a v byte cítite napätie, premaľujte ich. Podľa vedcov červaná farba dokonca môže vyvolať svrbenie kože! Čo sa týka svetlých farieb stien, je dokázané, že stimulujú mozog a nútia nás jesť rýchlejšie. Biele steny kuchyne teda zvyšujú pocit hladu.

Najlepšou voľbou pre spálňu je podľa vedcov modrá. Páry, ktoré spia v modrej izbe, majú viac sexu ako tie, ktoré spia v neutrálnych sivých alebo hnedých izbách. Okrem toho, v modrej izbe sa podľa odborníkov lepšie spí.

Televízia a bolesť hlavy

Často vás bolia oči alebo hlava, keď pozeráte televíziu? Dôvodom môže byť to, že pred ňou sedávate príliš blízko. Optimálna vzdialenosť obrazovky by mala byť jeden až tri metre bez ohľadu na veľkosť obrazovky, hovoria odborníci.

Pozor na krčmy v okolí

Ľudia, ktorí žijú vo vzdialenosti kilometer a menej od najbližšej krčmy alebo baru, majú 13-krát vyššie riziko, že prepadnú alkoholu. Postačí, ak budete krčmu vídať na ceste domov a myšlienka na alkohol na seba nenechá dlho čakať, vystríhajú psychológovia. Ak máte problém s alkoholom, schovajte fľaše vína alebo piva tak, aby neboli nikomu na očiach, odporúčajú.

Hluk škodí srdcu

Ak bývate na hlučnom mieste, či už vás obťažujú susedia, cestná premávka alebo čokoľvek iné, majte sa a pozore. Odborníci hovoria, že hluk zvyšuje krvný tlak bez ohľadu na to, do akej miery ho človek registruje. Ak vás hluk naozaj dráždi a nemáte nad ním žiadnu kontrolu, zvyšuje aj stres. Zvuky, ktoré nečakane prichádzajú a odchádzajú, na nás pôsobia agresívne a poškodzujú srdce.

Naša duša potrebuje zeleň

Čím viac stromov sa nachádza blízko vášho domu, tým nižšie riziko depresie na vás číha. Psychológovia uvádzajú, že keď sa ľudia trpiaci duševnými problémami odsťahovali z „betónových“ oblastí do zelenších mestských častí, ich myseľ sa vyjasnila. Okrem toho, rastliny preukázateľne znižujú úzkosť.

Silnejšie záclony a obezita

Ak vaše okná zahaľujú príliš tenké záclony a do bytu vám preniká svetlo z pouličnej lampy, máte vyššiu pravdepodobnosť rizika obezity. Vedci sa domnievajú, že svetlo narúša prirodzený biorytmus tela a metabolizmus, vďaka čomu stráca schopnosť regulovať pocit hladu.

Fajn susedia a dobré správy

Ľudia, ktorí majú dobrých susedov, znižujú riziko infarktu o 22 percent, tvrdia vedci. Tí, ktorí žijú izolovane bez susedov, zvyknú mať častejšie problémy so srdcom. Srdcový sval v najlepšom stave majú ľudia, ktorí majú so svojimi susedmi priateľský vzťah.

Bývanie na váš život
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Vstupné dvere ovplyvňujú váhu tela

Ľudia, ktorí vstupujú do domu cez kuchyňu, majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nadváhou. Súvisí to, samozrejme, s psychologickým podmieňovaním mozgu. Odborníci preto radia umiestniť nezdravé potraviny do nepriehľadných skríň.

Nesušte bielizeň v interiéri

Ak sušíte mokré šaty v byte, vlhkosť sa odparuje do prostredia a zvyšuje tým pravdepodobnosť komplikácií súvisiacich s dýchaním. V byte sa potom lepšie darí plesniam, ktoré prispievajú k astme a rozličným dýchacím problémom. Z opraných vecí môžu tiež uniknúť do ovzdušia škodlivé chemické látky, ktoré sťažujú dýchanie najmä ľuďom, ktorí sú na ne citlivejší.

Tečúca voda môže dráždiť pokožku

Zvýšené riziko kožných ochorení vám hrozí, keď vám v byte tečie tvrdá voda, pretože prispieva k vysušovaniu pokožky. Mäkká voda je spojená s vyšším rizikom srdcovo-cievnych ochorení a chorobami pečene vďaka nižšiemu obsahu horčíka, ktorý chráni srdce a pečeň.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu