Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gibon Duško je radosťou chovateľov

Radosť a pýcha bratislavskej zoo - gibon Duško. Zobraziť galériu (2)
Radosť a pýcha bratislavskej zoo - gibon Duško.

BRATISLAVA - Chovatelia zoologickej záhrady v hlavnom meste prežívajú veľkú radosť. Ich najčerstvejším prírastkom je mláďa gibona zlatolíceho Duško. Gibony sú ohrozeným druhom, aj preto je okatý novorodenec veľmi vzácny.

Duška bude jeho matka Zuzka dojčiť asi dva roky. „Postupne si opíča obohatí jedálny lístok ovocím, zeleninou, ale aj kuracím mäsom. Tieto pochúťky bude mame vyberať doslova z úst,“ povedala chovateľka Natália Švarcová. Mláďa má krásnu oranžovú farbu, ktorá mu postupne stmavne. Samček je celý deň prichytený na tele matky. Asi o dva mesiace sa začne osamostatňovať, až z neho vyrastie skutočný akrobat. „Naša radosť je obrovská. Gibony sú totiž veľmi ohrozené zvieratá,“ uzavrela Švarcová.

Gibon Duško je radosťou
Zobraziť galériu (2)
Bratislavská zoologická záhrada chce tohto roku v lete začať s budovaním nového pavilónu opíc. Náklady na výstavbu sa budú pohybovať okolo 130 miliónov korún. Pre návštevníkov ho sprístupnia o dva roky.

Gibon zlatolíci


Táto opica pochádza z dažďových pralesov Vietnamu. Vo voľnej prírode sa vyskytuje čoraz menej, žije iba na izolovaných územiach. Gibony sa prejavujú silnými zvukmi, ktoré pripomínajú hlasy vtákov. Výborne rúčkujú v korunách stromov, kde žijú v malých rodinných skupinkách. Dožívajú sa okolo 25 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu