Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčšia krádež v histórii: Stovky miliónov fuč, nepomohlo ani 30 detektívov a gigantická odmena!

Autoportrét od Rembrandta patril medzi ukradnuté obrazy Zobraziť galériu (9)
Autoportrét od Rembrandta patril medzi ukradnuté obrazy (Zdroj: SITA, Youtube)

BOSTON - Najväčšia krádež obrazov v histórii zostáva aj po štvrťstoročí stále neobjasnená. Neboli vypátraní páchatelia, ani nájdené ulúpené diela. V bostonskom Múzeu Isabelly Gardnerovej, odkiaľ 18. marca 1990 zmizlo jedenásť vzácnych obrazov (od Rembrandta, Vermeera či Maneta) a jedna váza v cene asi 300 miliónov dolárov, visia odvtedy prázdne rámy.

Americká zberateľka umenia a filantropka Isabella Gardnerová (1840-1924) začala zbierať umelecké predmety koncom 19. storočia a múzeum v Bostone otvorila v roku 1903. Múzeum má menšiu, ale významnú zbierku obrazov, sôch, kresieb, diel z keramiky či šperkov.

Záhrady Gardnerovho múzea
Zobraziť galériu (9)
Záhrady Gardnerovho múzea  (Zdroj: SITA, Youtube)

Umelecké diela zmizli z múzea po polnoci 18. marca 1990. Dvaja neznámi muži, prezlečení do policajných uniforiem, prišli pred pol druhou v noci do múzea s tým, že idú vyšetrovať nahlásený incident. Spútali dvoch nočných strážnikov a deaktivovali bezpečnostný systém. Podľa detektívov sa v múzeu vyznali - vedeli napríklad o tajných dverách za jedným z obrazov.

Za 81 minút si zlodeji odniesli obraz Koncert od holandského barokového majstra Jana Vermeera, tri majstrovské diela Rembrandta van Rijna (Búrka na mori Galilejskom, Autoportrét a Dáma a pán v čiernom), päť menších kresieb od Edgara Degasa, obraz Krajina s obeliskom Govaena Flincka, plátno U Tortoniho Édouarda Maneta a aj čínsku bronzovú vázu Ku z rokov 1200-1100 pred naším letopočtom. Podľa odborníkov sú najcennejšie Vermeerov Koncert, jeden z iba 35 známych obrazov tohto maliara, a Rembradtova Búrka na mori Galilejskom, ktorá je zároveň jeho jedinou krajinomaľbou. Oba obrazy sú cenené na viac ako 50 miliónov dolárov. Zlodeji ale ignorovali ďalšie významné diela v múzeu, napríklad niektoré významnejšie plátna od Degasa či veľký Autoportrét od Rembrandta z roku 1629.

Jan Vermeer - Koncert
Zobraziť galériu (9)
Jan Vermeer - Koncert  (Zdroj: SITA, Youtube)

Rembrandt van Rijn - Búrka na mori Galilejskom
Zobraziť galériu (9)
Rembrandt van Rijn - Búrka na mori Galilejskom  (Zdroj: SITA, Youtube)

Rembrandt van Rijn - Dáma a pán v čiernom
Zobraziť galériu (9)
Rembrandt van Rijn - Dáma a pán v čiernom  (Zdroj: SITA, Youtube)

Rembrandt van Rijn - Autoportrét
Zobraziť galériu (9)
Rembrandt van Rijn - Autoportrét  (Zdroj: SITA, Youtube)

Édouard Manet - U Tortoniho
Zobraziť galériu (9)
Édouard Manet - U Tortoniho  (Zdroj: SITA, Youtube)

Vyšetrovanie bolo doteraz neúspešné, nepomohlo ani nasadenie tridsiatich detektívov, ani vypísaná odmena vo výške päť miliónov dolárov.

Najväčšia krádež v histórii:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Jeden čas sa špekulovalo o politických motívoch činu, ozvalo sa aj niekoľko anonymov. Ukradnuté diela sú však vďaka svojej všeobecnej známosti v podstate nepredajné. O krádeži bol v roku 2005 nakrútený dokumentárny film Stolen.

Po obrazoch zostali len prázdne rámy
Zobraziť galériu (9)
Po obrazoch zostali len prázdne rámy  (Zdroj: SITA/AP Photo)

V marci 2013 informovala FBI, že možno pozná identitu zlodejov. Diela vraj ukradla banda kriminálnych živlov, ktorí ich previezli niekam k Philadelphii. Tam mali byť niektoré diela na začiatku 21. storočia predané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu