Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tvár je zrkadlom duše: Prečítajte, čo o vašich kvalitách podľa vedcov prezrádza druhým ľuďom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Hovorí sa, že nemáme súdiť knihu podľa obalu, ale tiež to, že lož sa dá vyčítať už z tváre. Odborníci sa prikláňajú k tomu druhému názoru. Všetko nasvedčuje skutočnosti, že niektoré informácie o človeku môžeme zachytiť doslova už na prvý pohľad!

Carmen Lefevre z Northumbrianskej univerzity podľa portálu Metro zistila, že ľudia s vyššími hladinami testosterónu mávajú širšiu tvár s výraznejšími lícnymi kosťami. Je u nich oveľa pravdepodobnejšie, že budú asertívnejší, ale aj agresívnejší.

Keď vedci študovali štruktúru tváre kapucínskych opíc a profesionálnych futbalistov, našli u nich zhodu medzi šírkou a dominanciou. Tie opice, ktoré mali širšiu tvár, zastávali aj významnejšie miesto v rebríčku sociálnej hierarchie. Podobné výsledky dosiahol aj Keith Walker z University of Boulder v Colorade, keď zistil, že čím vyšší je pomer výšky a šírky tváre u futbalistov, tým častejšie hrajú na pozícii útočníkov.

Tvár je zrkadlom duše:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Takisto množstvo tuku na tvári je dobrým ukazovateľom telesnej kondície. Lepším, ako klasický index BMI. Ľudia s tenšími tvárami oveľa menej trpia infekciami a keď sa u nich vyskytnú, zvyčajne majú ľahší priebeh. Okrem toho majú tendenciu byť menej depresívni a nervózni, možno v dôsledku toho, že duševné zdravie je viazané na fyzické.

Aj drobné farebné zmeny na koži, bez ohľadu na etnický pôvod, môžu poukazovať na zhoršené alebo dobré zdravie. Takzvaný rumenec v tvári naznačuje dobrú cirkuláciu krvi a u žien signalizuje plodnosť. Zľahka žltkastý tón pleti môže byť spôsobený častou konzumáciou červenej zeleniny a ovocia s obsahom karotenoidov a hovorí o silnom imunitnom systéme. Podľa vedcov však existuje mnoho ďalších ukazovateľov zdravia, ktoré ešte nie sú podložené vedeckými výskumami. V poslednom období sa odborníci na základe čŕt tváre snažia vyčítať inteligenciu človeka.

Tvár je zrkadlom duše:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu