Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Paul pestuje marihuanu, pritom sa plaví po Dunaji: A úrady sú na neho krátke!

(Zdroj: vice.com)

VIEDEŇ – Komplikované historické udalosti, ktoré zasiahli celú Európu, majú za následok niekedy ešte komplikovanejšie zákony. Rozdeľovanie územia sa nezaobíde bez kompromisov, ale aj právnických kľučiek. A tak istý Rakúšan Paul žije na primitívnej lodi, plaví sa po Dunaji krížom-krážom a pestuje marihuanu pre vlastné potreby. Ako je to možné?

Celú takmer neuveriteľnú situáciu má na svedomí Belehradská dohoda, ktorú po druhej svetovej vojne v roku 1948 uzavrelo ZSSR, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina, Československo a Juhoslávia. Rakúsko sa spolu s Nemeckom, Chorvátskom a Moldavskom pridalo v roku 1959, avšak vtedy už podpísali mierne pozmenenú zmluvu. A tu nastáva problém, ako píše rakúsky portál Vice.

Zmluva obsahovala dve základné podmienky. Po jej podpise platila „sloboda plavby vo všetkých krajinách s výnimkou kabotáže, teda plavby medzi dvoma prístavmi toho istého štátu“ a „povinnosť podunajských krajín udržiavať ich časť Dunaja v dobrých podmienkach pre lode a zlepšovať kvalitu navigácie“. Zodpovednosť za tieto úlohy prebrala Dunajská komisia.

Paul pestuje marihuanu, pritom
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: vice.com)

Avšak, po viac ako 50 rokoch už nikto poriadne nevie, kto by mal v Rakúsku kontrolovať, čo sa preváža a aké lode sa plavia po Dunaji. Bývalý učiteľ Paul sa rozhodol, že túto dieru v zákonoch využije vo svoj prospech. Na svojej lodi Mary Pride je tak pánom, rakúske úrady môžu prísť na palubu iba v prípade, že by bol nejaký problém, ako napríklad porucha motora, alkohol v krvi kapitána a iné. Za chýbajúce dokumenty k tovaru na palube nemôže byť Paul obvinený, lebo nevedia, kto by ho vlastne mal obviniť či inak pokutovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu