Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

More s teplotou -179 stupňov Celzia preskúma ponorka: Výlet na povrch mesiaca Saturna!

 Vedci z NASA zverejneili víziu ponorky
Vedci z NASA zverejneili víziu ponorky (Zdroj: Foto: NASA)

HOUSTON - Pred niekoľkými rokmi prišli vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA) s prevratným objavom. Zistili, že na mesiaci Saturna je more, ktoré má teplotu -179 stupňov Celzia. Teraz vyšli s tým, že na Titan pošlú ponorku, aby more preskúmala.

Možnú podobu ponorky zverejnili vedci z NASA pred niekoľkými dňami. Na Saturnovom mesiaci bude skúmať more Kraken Mare, ktorého teplota dosahuje približne - 179 stupňov Celzia.

Kraken Mare pomenovali podľa mýtického obrieho hlavonožca, objavila ho sonda Cassini ešte pred ôsmimi rokmi. Tekutinou v mori je roztok uhľohydrátov, teplota je hlboko pod zemským bodom mrazu. Doteraz vedci na základe prieskumov prišli na to, že hĺbka mora je približne 160 metrov, no pripustili, že môže byť aj hlbšie. Zaberá rozlohu 400 tisíc kilometrov štvorcových, je najväčším známym morom na Titane.

Na vývoji ponorky pracujú už od roku 2010. Definitívna a konečná verzia má byť vypustená do roku 2040. Ako informovali vedci z NASA, ponorka by mala mať výtlak približne jednu tonu a rýchlosť približne 3,6 kilometra za hodinu. Vo vesmíre by mala pobudnúť 90 dní. Jej systém bude doplnený aj o tepelný generátor, aby v chladnom prostredí nezamrzla. 

Vedci z NASA na svojej stránke uviedli, že stroj preskúma morské prúdy a príliv, ktorý sa na Titane strieda raz denne, teda raz za 16 pozemských dní. Skúmať bude aj zloženie tekutiny a dno. Na základe získaných výsledkov chcú potom vedci lešie pochopiť, ako vznikol život na Zemi.

Ponorka na mesiaci Saturna



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu