Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Facebook predstavil novinku: Takto bude vyzerať život po smrti na sociálnej sieti!

Takto to bude vyzerať Zobraziť galériu (3)
Takto to bude vyzerať (Zdroj: Facebook)

SILICON VALLEY - Smrť pre Facebook a iné sociálne siete vždy predstavovala tak trochu delikátny problém. Je tu síce časová os, ktorá pozostalým umožní spomínať na zosnulého, lenže tú mŕtvy nezanechá vždy v najvhodnejšom stave. Internetový gigant teraz ponúka riešenie.

Až doteraz neexistoval žiadne ustanovenie, ktoré by upravovalo podmienky údržby profilu človeka, ktorý zomrel. Niektorí príbuzní takéhoto užívateľa vyžadovali zmazanie či deaktiváciu profilu, iní ho zas trvali na jeho ponechaní, aby na neho mohli aj takýmto spôsobom spomínať.

Vo štvrtok sociálna sieť predstavila nové nastavenie, ktoré umožní každému užívateľovi zmazať jeho profil po tom, ako zomrie, alebo môže určiť člena rodiny či priateľa, ktorý prevezme kontrolu nad niektorými aspektmi profilu po svojej smrti.

Facebook predstavil novinku: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Tento človek potom bude môcť:

  • Zmeniť profilovú fotku mŕtveho človeka
  • Napísať špeciálny príspevok na časovú os, ktorý bude umiestnený hore (napr. oznámenie o spomienkovej bohoslužbe)
  • Akceptovať požiadavku o priateľstvo od ľudí, ktorí so zosnulým neboli na Facebooku spojení počas jeho života

Facebook predstavil novinku: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa produktovej manažérky Facebooku Vanessy Callison-Burchovej boli tieto osobitné charakteristiky medzi najžiadanejšími medzi užívateľmi. "Ozvala sa nám napríklad jedna mamička, ktorej zomrela dcéra a chceli sa s ňou na Facebooku skamarátiť dvaja bratranci. Iní rodinní príslušníci zasa požadovali, aby mohli zmeniť fotku mŕtveho príbuzného, ktorý si, zrejme zo žartu, dal ako profilovku obrázok ryby." Podľa starých pravidiel by to nebolo možné, tie nové ale túto možnosť už poskytujú.

Užívatelia taktiež môžu dať povolenie svojmu zástupcovi na to, aby si z profilu po ich smrti stiahli fotografie, komentáre, alebo iné informácie, ktoré predtým zdieľali na stránke. Kontakt si však nebude môcť prečítať staré správy nebohého, ani ich vymazať. A ani vymazať či upraviť komentáre uvedené na časovej osi od zosnulého, alebo jeho priateľov.

Facebook vyriešil aj rozlíšenie profilov živých ľudí od tých mŕtvych. Nad ich menom na časovej osi bude svietiť nápis "Remembering", čiže niečo ako "Spomíname". Nastaviť profil ohľadom digitálneho dedičstva si musia užívatelia sami, bez aktívneho nabádania zo strany Facebooku, a to cez Nastavenia.

Facebook predstavil novinku: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

S podobnými pravidlami upravujúcimi podmienky narábania s digitálnym dedičstvom zosnulých užívateľov prišiel ešte v roku 2013 služba Gmail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu