Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci vraj našli elixír mladosti: Budúce generácie budú žiť oveľa dlhšie ako my!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

STANFORD - Vedci konečne vyriešili záhadu, na ktorú hľadali odpoveď už od hlbokého stredoveku. Nájsť liek na "starobu" je snom každého výskumníka a v laboratóriu sa im teraz podarilo pretočiť ručičky bunkových hodín späť. Znamená to, že budúce generácie majú nádej na dlhovekosť!

Vedci zo Stanfordskej univerzity tvrdia, že našli spôsob, ako predĺžiť život buniek a súčasne liečiť také choroby ako cukrovka. Jednoducho by mohli staré bunky pretransformovať na nové zvýšením dĺžky telomérov, ktoré ochraňujú bunky pred starnutím a chorobami. Teloméry súčasne pomáhajú udržať zdravú DNA a chrániť ľudí vo vysokom veku pred poškodeniami a mutáciami.

Vedci vysvetlili, že teloméry sa skracujú každým bunkovým delením a keď dosiahnu kritickú dĺžku, v bunke sa zastaví delenie alebo zomrie. Keď však výskumníci bunky „ošetrili“, správali sa ako mladšie a rýchlo sa delili. „Takýmto spôsobom by sme mohli riešiť dôsledky procesov ako starnutie, cukrovku či srdcové choroby,“ povedala Helen Blau z výskumného tímu. Vedci dúfajú, že objavili návod na výrobu lieku proti starnutiu prostredníctvom bunkovej terapie, informuje Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu