Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teraz máme poslednú šancu, varujú vedci: Teplomer planéty sa blíži ku kritickým hodnotám!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Vedci z celého sveta sa už nemôžu nečinne prizerať na to, ako sa ľudstvo so svojou materskou planétou neuvážene rúti do záhuby. Do roku 2100 podľa nich nastanú dramatické zmeny, z ktorých už nebude cesta späť.

Do roku 2100 by sa podľa vedcov mohla priemerná teplota Zeme zvýšiť až o 6 stupňov Celzia, uvádza britský Independent. Vedci hovoria o šanci jedna k desiatim, že sa tak stane, čo by pre ľudskú civilizáciu malo nepredstaviteľné dôsledky, tvrdia vo svojom vyhlásení z decembrového zasadnutia v Paríži.

Odborníci sa zhodli, že úroveň emisií oxidu uhličitého už nie je udržateľná. Vedci vypočítali, že svet sa už za posledných 120 rokov ohrial o 0,85 stupňa Celzia a ďalšie najvyššie únosné zvýšenie globálnej teploty siaha len do výšky 2 stupňov Celzia. To je hranica, pri ktorej by ešte nehrozilo globálne nebezpečenstvo pre našu planétu. Aj táto teplota však spôsobí šok, ktorý ľudstvo pocíti.

Teraz máme poslednú šancu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Aktuálne sme podľa vedcov na ceste k 4-stupňovému zvýšeniu teploty do roku 2100, čo by predstavovalo nepredstaviteľné problémy v oblasti životného prostredia. Medzi odborníkmi, ktorí sa k vyhláseniu hlásia, sú rôzni svetoví ekonómovia ako Jeffrey Sachs and Lord Stern, ako aj klimatológovia. Tohtoročné vyhlásenie je podľa vedcov jedným z najrozhodujúcejších v dejinách ľudstva.

Súčasťou vyhlásenia je aj plán, ktorý má ambíciu znížiť emisie oxidu uhličitého na polovicu. Popri súčasnom trende by podľa nich boli zostávajúce zásoby CO2 vyčerpané počas najbližších 25 rokov. Planétu by zachvátil vzostup hladiny morí, povodne, suchá a vlny horúčav.

Osem bodov na záchranu sveta

  • Vlády musia obmedziť globálne otepľovanie do 2 stupňov Celzia.
  • Emisie oxidu uhličitého sa musia výrazne znížiť.
  • Krajiny sa musia zaviazať k hlbokej dekarbonizácii. Do roku 2050 by sme totiž vyčerpali všetky zásoby uhlíka na našej planéte.
  • Trend dekarbonizácie by mali začať bohaté a priemyselne vyspelé krajiny.
  • Je potrebné zabezpečiť cielený výskum a šírenie energetických systémov s nízkymi emisiami uhlíka, racionálne využívať pôdu a podporovať inovácie.
  • Vytvoriť globálnu stratégiu na obmedzenie zraniteľnosti sveta dôsledkami globálneho otepľovania.
  • Svet musí chrániť životne dôležité ekosystémy, ako sú lesy.
  • Vlády musia podporovať nové zdroje financovania rozvojových krajín, aby sme docielili spoločnosť s nulovými emisiami uhlíka. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu