Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri vyberaní darčeka myslite na tabu: Toto je najhorší trapas pre politika v zahraničí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkostock)

LONDÝN/TCHAJ-PEJ - Ministerka britskej vlády dala pred niekoľkými dňami starostovi taiwanskej metropoly Tchaj-pej hodinky. Bežné gesto dobrej vôle ale nedopadlo tak, ako malo - nechtiac tým porušila miestne kultúrne normy, pretože hodinky sú pokladané za predzvesť smrti.

Keď ministerka dopravy Susan Kramerová venovala starostovi Tchaj-peja ako darček hodinky, jednoducho tým sledovala obvyklý diplomatický protokol. Výmena darčekov je pri podobných cestách do zahraničia bežná, ale kultúrne normy sa krajinu od zeme líšia - a do tejto pasce sa barónka Kramerová chytila.

Dať niekomu v čínskej kultúre hodinky je zlé znamenie naznačujúce, že dotyčnému vyprcháva jeho čas na zemi. Starosta sa tomu síce zasmial, ale barónka sa ospravedlnila s tým, že „človek sa každý deň naučí niečo nové“.    

Susan Kramerová
Zobraziť galériu (4)
Susan Kramerová  (Zdroj: YouTube)

Darčeky môžu symbolizovať niečo zlé

Britský odborník na etiketu William Hanson uvádza, že väčšinu diplomatických darov „dohovárajú obe strany vopred“; aj tak by ale podľa neho mal vopred prebehnúť malý prieskum. Chyba britskej ministerky nie je nijako zriedkavá. Pohybovať sa v mínovom poli odlišných kultúr môže byť rovnako zložité pre diplomatov ako pre podnikateľov. To, čo je v jednej krajine ceneným darom, môže v inej predstavovať hrubú urážku.

„Darovať ceremoniálne meč je v niektorých častiach Afriky symbolom moci; avšak napríklad vo Švajčiarsku na neho môžu pozerať ako na symbol agresie,“ vysvetľuje Hanson pre BBC. Niektoré veci sú ale nemenné. Prakticky všetky kultúrne tabu sa točia okolo smrti, a to bez ohľadu na miesto. V Číne je za nešťastné číslo pokladaná štvorka, pretože výslovnosťou sa podobá slovu „smrť“. Číslo osem je ale dobré, pretože znie podobne ako „bohatstvo“.

V Británii sa všeobecne nedávajú ako darčeky nože, pretože by, podľa povery, mohli odrezať priateľstvá. Podobne v Japonsku darovanie noža kolegovi môže vyznieť ako nabádanie k samovražde.

Pri vyberaní darčeka myslite
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkostock)

Pozor na farbu kvetov!

Kytica chryzantém je tabu v Španielsku, pretože sú spájané so smrťou; z rovnakého dôvodu by ste nemali dávať v Británii kyticu bielych ľalií. Kvety sú vôbec problematické. Červené ruže, ktoré sú tradičným darčekom zamilovaných, budú vyzerať nemiestne na obchodnej schôdzke. Žlté ruže vo Francúzsku zvyčajne naznačujú neveru - a v Mexiku smrť. A povera tiež velí, že by ste mali dávať nepárny počet kvetín, ale nie 13.

Pokiaľ ide o úplne bezpečný dar, ktorý zaručene nikoho neurazí, nech ste kdekoľvek vo svete, má Hanson jeden tip. „Knihy sú vždy bezpečné. Keď radím spoločnostiam a firmám, hovorím im, že kniha o Londýne či Anglicku nikdy nič nepokazí.“

Žlté ruže vo Francúzsku zvyčajne naznačujú neveru a v Mexiku smrť!
Zobraziť galériu (4)
Žlté ruže vo Francúzsku zvyčajne naznačujú neveru a v Mexiku smrť!  (Zdroj: Thinkostock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu