Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava v dileme: Mesto začalo uvažovať, že s investorom Hlavnej stanice vypovie zmluvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – S investorom, ktorý má prestavať bratislavskú Hlavnú stanicu, by sa malo začať rokovať o ukončení zmluvy. Materiál s takýmto návrhom predkladá poslancom na štvrtkové (5.2.) rokovanie mestského zastupiteľstva riaditeľ bratislavského magistrátu Martin Maruška. Pripomína, že firma Transprojekt mešká so začatím stavebných prác a mesto nevie o tom, že by sa v napredovaní projektu pokračovalo. Predpokladá tak, že investor si svoj záväzok nesplní.

"Navrhujeme poveriť legislatívnoprávne oddelenie, aby s investorom rokovalo o podmienkach ukončenia zmluvného záväzku, resp. aby pripravilo podklady k vypovedaniu zmluvy o budúcej kúpnej zmluve," píše sa v informačnom materiáli.

Transprojekt má mestu vybudovať cesty či podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty odovzdať do konca roka 2016. To hovorí zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal s investorom ešte exprimátor Andrej Ďurkovský. Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22.000 štvorcových metrov pozemkov a investor si v lokalite postaví nákupné centrum, ktoré prestavbu stanice zaplatí. Vyvolané investície sú druhá časť kúpnej ceny pozemkov, prvú, 365.000 eur, už firma mestu poslala na účet.

Naposledy mestskí poslanci rokovali o projekte koncom októbra minulého roka. Investor žiadal viac času na prestavbu. Mestskí poslanci mu mali schváliť dodatok k zmluve a termín dokončenia prestavby posunúť o jeden rok s možnosťou predĺženia o ďalších šesť mesiacov. Pred koncom volebného obdobia však zastupiteľstvo odmietlo dokument podporiť a o dodatku sa tak malo ďalej rokovať.

Dnešný primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) už ako mestský poslanec viackrát navrhoval zmluvu s investorom ukončiť. Jednostranne sa však vypovedať nedá, mesto tak môže urobiť až vtedy, keď bude preukázateľne jasné, že investor prestavbu do konca roka 2016 nestihne. "Museli by si byť potom vedomí aj všetkých právnych dôsledkov z našej strany," upozorňoval konateľ Transprojektu Igor Ballo. V lokalite tiež spoločnosť vlastní pozemky, iného investora, ktorý by prišiel stanicu prestavať, by tak firma mohla blokovať.

Mesto si vlani dalo vypracovať znalecký posudok, podľa ktorého mal investor začať so stavebnými prácami v júni 2014, aby skolaudované objekty stihol odovzdať. "Tohto času je investor v omeškaní so začatím stavebných prác v trvaní približne sedem mesiacov," upozorňuje mesto. Posudok Transprojekt spochybnil. 

Ballo poslal novému primátorovi v januári tohto roku list, kde deklaruje "okamžitú pripravenosť k realizácii investičného zámeru" a žiada mesto, aby mu odovzdalo nehnuteľnosti i aby sa ďalej rokovalo o dodatku. Nesrovnal však chce, aby svoju pripravenosť firma konkretizovala a preukázala. "Ide o všeobecné a nejasné vyjadrenie, ktoré nie je doložené konkrétnymi dokladmi a skutočnosťami," odpísal šéf mesta spoločnosti. Keď tvrdenia o pripravenosť firma preukáže, mesto bude podľa primátora pokračovať v rokovaní. 

Konateľ spoločnosti Ballo dosiaľ argumentoval partnermi zo zahraničia, spoločnosťami Savills a Sonae Sierra, i tým, že do projektovej dokumentácie vraj už firma vložila 16 miliónov eur. Niektorí poslanci v minulosti však spochybnili aj túto investíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu