Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z pivnice vytiahli zatuchnuté kufre bývalých pacientov blázinca: FOTO našli aj slovenskú stopu!

Takto vyzerajú osobné veci narušeného Slováka alebo Slovenky z amerického ústavu. Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerajú osobné veci narušeného Slováka alebo Slovenky z amerického ústavu. (Zdroj: Jon Crispin)

NEW YORK – V roku 1995 sa národné múzeum v New Yorku rozhodlo, že presťahuje veci z Willardovej psychiatrickej liečebne, ktorá bola v tom čase už uzavretá. Craig Williams dostal na starosti vypratanie budovy. Spolu so svojimi ľuďmi čoskoro v suteréne objavili majetok bývalých pacientov ústavu. Kufre však ukrývali zaujímavé tajomstvá.

Väčšina z osobných vecí, ktoré Craig našiel, sa v ústave zhromaždila v rokoch 1910 až 1960. Múzeum sa rozhodlo, že z týchto predmetov, kedysi najbližšieho vlastníctva duševne chorých ľudí, by sa dali poskladať mozaiky veľmi zaujímavých životných príbehov.

Takto vyzerajú osobné veci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jon Crispin)

Preto poprosili aj fotografa menom Jon Crispin, aby veci odfotil v snahe nájsť príbuzných dávno zabudnutých mien. Postupne sa jeho fotografie prezentovali na niekoľkých exhibíciách po celých Spojených štátoch.

Takto vyzerajú osobné veci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jon Crispin)

Na prvý pohľad bežné veci rozprávajú úžasný príbeh mentálne narušených ľudí, často prisťahovalcov, ktorí do Ameriky prišli hľadať svoj kus šťastia. Smutné svedectvo o neznámom Slovákovi alebo Slovenke poskytla jedna z fotografií, na ktorej je ústrižok slovenských novín s Milan Rastislavom Štefánikom a Jozefom Tisom.

Willard Asylum

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu