Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Pred 25 rokmi takto spievali tisícové davy: Najväčšie hity z námestí Nežnej revolúcie!

Takto sme pred 25 rokmi vítali slobodu Zobraziť galériu (2)
Takto sme pred 25 rokmi vítali slobodu

BRATISLAVA - Kým zahraničné hitparády valcovali v roku 1989 songy ako Two Hearts od Philla Collinsa či Like a Prayer od Madonny, Slováci a Česi na námestiach spievali hymny revolúcie. Každý jeden ich tón pulzoval zmenou a dýchal novým začiatkom. Zaspomínajte si s nami na najpopulárnejšie hity 17. novembra!

Tento rok si pripomíname 25. výročie pádu komunizmu na Slovensku a Česku, pamätné štrnganie kľúčmi a eufóriu, ktorá zachvátila desaťtisícové zhromaždenia. Nerozlučnou súčasťou demonštrácie za slobodu boli texty pesničkárov, ktoré stelesňovali ideály novembrovej revolúcie. My sme pre vás vybrali desať najznámejších. 

Ivan Hoffman – Sľúbili sme si lásku

Pieseň pesničkára, fotografa a žurnalistu Ivana Hoffmana je asi najemblematickejším vyjadrením novembrovej revolúcie. Jej slová sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len, sľúbili sme si vydržať, sľúbili sme si nový deň“ dokonale vyjadrovali pocity revolučného zhromaždenia.

 

Robo Grigorov – Pocta Majakovskému

Ach, Bože, nezatrať duše rebelov, spieval vtedajší idol ženských sŕdc z duše revolúcie. Nesmrteľné slová básne Kamila Peteraja sa navždy zapísali do slovenských dejín.

 

Tublatanka – Pravda víťazí

„Svet je iný, než som myslel, svet je smutne skutočný. Prázdni ľudia chcú v ňom vládnuť, smejú sa nám do očí, žiadna pravda sa im nehodí, horlivo burcovali za pravda chalani z legendárnej metalovej Tublatanky a pritvrdili tak Nežnú revolúciu.
 

 

Marta Kubišová – Modlitba pro Martu

Martina Modlitba z roku 1968 bola v ‛89 éterickým a čistým vyjadrením túžby po mieri. Marta Kubišová ju počas Nežnej revolúcie spievala na balkóne Melantrichu na Václavskom námestí.

 

Karel Kryl - Morituri te salutant, Anděl, Král a klaun

Ak by ste mali povedať meno pesničkára, ktoré vám napadne pri revolúcii, s najväčšou pravdepodobnosťou by to bol pesničkár Karel Kryl. Jeho protestsongy si spievajú už najmenej tri generácie a ani na tribúnach Nežnej revolúcie Kryl, samozrejme, nesmel chýbať.

 

Jaromír Nohavica – Když mě brali za vojáka

Keď v novembri 1989 vystúpil Nohavica na „Václaváku“, obecenstvo bolo vo vytržení. „Jarek,“ ako kričalo obecenstvo, bol jediným, kto dokázal prevziať žezlo po Krylovi a spievať jeho piesne tak, akoby ich zložil sám.

 

Jaro Filip – Do batôžka (spieva aj Lasica)

V pôvodnej verzii spieval „Do batôžka“ spolu s Filipom aj Milan Lasica. Všetci, ktorí aplaudovali na námestiach, keď Jaro spustil „do batôžka si nalož pretvárku, lož a faloš, chceli všetky spory hodiť do vody, hodiť za hlavu. Jaro Filip bol osobnosťou, ktorú ľudia boli schopní počúvať naozaj úprimne.
 

Peter Dvorský – Najkrajší kút v šírom svete

Málokto z dnešnej mladej generácie možno vie, že na námestí pred 25 rokmi spieval aj Peter Dvorský. Celé námestie na chvíľu stíchlo a zamyslene počúvalo hlas nášho operného génia. Ľudia pochopili, že revolúcia bola vlastne oslavou, ktorú spolu všetci cítili ako zrod novej éry.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu