Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci už vedia, kam miznú lyžičky z kancelárií: Človek za to nemôže!

(Zdroj: archív)

BRATISLAVA – Kancelárske priestory majú svoje záhady, jednou z najznámejších je miznutie čajových lyžičiek. Nikto ešte donedávna netušil, ako je možné, že v erárnej kuchynke je zásoba takmer čohokoľvek, no malé lyžičky vždy chýbajú. Odpoveď na tento pálčivý problém spoločnosti našli vedci už v roku 2005, no my sa pozreli, ako to vyzerá teraz.

Podľa výskumu  publikovanom v British Medical Journal austrálski vedci z Burnetovho inštitútu objavili kancelárske anomálie vďaka pokusu. V bežnej kancelárii označili 70 lyžičiek a každý týždeň počas piatich mesiacov ich počítali a kontrolovali. Závery boli ohromujúce. Zmizlo až 56 lyžičiek, čo je 80 percent!

Polčas zmiznutia lyžičky podľa výpočtov trval 81 dní, dnes je však situácia omnoho drastickejšia. „Trvalo to až 81 dní? No tak to je príliš, v tejto kancelárii to vyzerá tak, že v pondelok kúpim nové lyžičky a na konci týždňa tam už väčšina nie je!“ odhaľuje desivú pravdu Petra, asistentka firmy so zhruba 80 zamestnancami.

Ak by bolo pri bežnej prevádzke v kancelárii potrebných povedzme 70 lyžičiek, ročne by vedenie za tie „stratené“ muselo zakúpiť minimálne ďalších 250. Laici tvrdia, že lyžičky miznú touto závratnou rýchlosťou preto, lebo veľa ľudí ich napríklad s téglikom z jogurtu vyhodí do smetí.

Autori tento výskum zobrali veľmi vážne, vyhlásili, že najpravdepodobnejšou príčinou celého problému je fenomén odporu. Teória hovorí, že neživé predmety majú prirodzený odpor k ľuďom, čo vysvetľuje, prečo človek nemá žiaden vplyv na záhadnú a absolútne svojvoľnú migráciu týchto nenahraditeľných kancelárskych predmetov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu