Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česi obraňujú krásy Slovenska pred turistami: Je to najškaredšia krajina Európy?

Pohľad na bratislavské hradby počas podujatia Stredovek na hradbách Zobraziť galériu (4)
Pohľad na bratislavské hradby počas podujatia Stredovek na hradbách (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA – Nie je žiadnym tajomstvom, že Slovensko nepatrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie. Napriek niektorým negatívnym ohlasom cestovateľov a turistov zo zahraničia, Slováci sú presvedčení, že cudzinci sa po krásnom kraji v srdci Európy pozerajú iba povrchne. V tomto smere nás už obhajujú aj Česi.

Len nedávno si česká televízna stanica Prima na slovenský účet robila žarty, keď administrátor ich oficálnej stránky na Facebooku prestrelil a viac-menej poradil všetkým, aby na Slovensko nejazdili. Teraz sa zdá sa, že naprávajú naštrbené vzťahy so slovenskými divákmi.

Košice
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Pod článkom s názvom „Je Slovensko najošklivější zemí Evropy?“ priniesli redaktori celkom dôslednú analýzu pohľadu vonkajšieho sveta na slovenské pomery. Zamerali sa na hodnotenie Bratislavy z pohľadu turistov, ako aj na Košice, ktoré pre rok 2013 boli Európskym hlavným mestom kultúry. Na prvý pohľad názory cudzincov na Slovensko nie sú veľmi pozitívne, čo sa odzrkadľuje aj v oficiálnych štatistikách. V rebríčku najmenej turisticky priateľských krajín sveta sme skončili na ôsmom mieste.

Štrbské pleso
Zobraziť galériu (4)

Na záver tohto článku však českí redaktori prilepili svoj odhad toho, čo je na Slovensku najkrajšie. „Tu je 10 slovenských miest, o ktorých si myslíme, že sú to z turistického hľadiska ozajstné pecky porovnateľné s tými najnavštevovanejšími svetovými pamiatkami.“ Najviac sa im páčili jaskyne Domica či Ochtinská aragonitová jaskyňa, ďalej Slovenský Kras, Demänovská Dolina a Štrbské Pleso. Medzi mestami dominuje Banská Bystrica, Bojnice a Piešťany, ale aj Poprad, Vlkolínec a osobitne Spišský hrad.

Česi obraňujú krásy Slovenska
Zobraziť galériu (4)

Z nášho pohľadu sú však na Slovensku aj miesta, ktoré by mali vedieť oceniť i cudzokrajné oči. Na návštevu Trenčína, napríklad, jeden víkend určite nestačí. Čím viac totiž skúmate historické centrum, tým viac odhalíte z čarokrásneho mesta, ktorému dominuje nádherný hrad. Nezahanbí nás určite ani oravská dedinka ležiaca vo Vysokých Tatrách – Zuberec, v ktorom akoby sa zastavil čas. Okrem hôr ponúka slovenská príroda aj nádhernú riečnu sieť. Dunajec tečie Pieninami, krásy najsevernejšieho národného parku tak môžete preskúmať aj na pltiach. Vybrať si teda môže každý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu