Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Teória, ktorá otrasie cirkvou: Ježiša si vymysleli, nikdy neexistoval!

Ježiš je vraj len výplod rabínov Zobraziť galériu (3)
Ježiš je vraj len výplod rabínov (Zdroj: archív)

NEW YORK - Americký historik vyšiel von so šokujúcou teóriou. Tvrdí, že Ježiš Kristus nikdy neexistoval, že je to len mýtická postava. Opiera sa o svoj výskum založený na preštudovaní desiatok starých textov, v ktorých nie je ani jedna zmienka o Božom synovi.

Michael Paulkovich vyrastal  v kresťanskej rodine a bol vedený k viere v Boha a Krista. Lenže nedávno, už ako dospelý a racionálne uvažujúci muž sa rozhodol preskúmať korene cirkvi. A svojou historickou analýzou sa dopracoval k tomu, že Ježiš nikdy neexistoval!

V minulosti sa viacerí učenci pokúsili overiť teóriu o živote Krista v historických záznamoch. Paulkovich sa pred časom rozhodol v tejto snahe pokračovať a o výsledkoch svojho bádania referoval v časopise Free Inquiry.

Spisovateľ hovorí o absencii dôkazov o existenci Ježiša v histórii. Svoje tvrdenie zakladá na preskúmaní diel 126 historikov, ktorí žili v období, kedy mal žiť Ježiš. V ich prácach ale o ňom nie je ani zmienka. "Historik Jozef Flavius publikoval svoje Židovské vojny zhruba v roku 95. Žil necelé dva kilometre od Nazaretu. Zdá sa však, že o jeho existencii ani o existencii Ježiša vôbec netušil," vysvetľuje.

Historici, ktorí žili v dobe údajnej existencie Ježiša Krista, alebo krátko po nej, a ktorých diela Paulkovich skúmal
Zobraziť galériu (3)
Historici, ktorí žili v dobe údajnej existencie Ježiša Krista, alebo krátko po nej, a ktorých diela Paulkovich skúmal  (Zdroj: Michael Paulkovich)

Väčšina náboženských historikov sa zhoduje v tom, že kresťanskí učenci pridali do textov svoj pohľad na vec oveľa neskôr. Zároveň však trvajú na tom, že historické zmienky o Ježišovi boli prítomné aj v origináloch. Texty, ktoré skúmal Paulkovich, tomu nenasvedčujú. "Je nepravdepodobné, že keby žil Ježiš a vykonával zázraky, ktoré si medzi ľuďom získali veľkú popularitu, že by o ňom nenapísal ani jeden vtedajší historik. To ma donútilo prísť k záveru, že Kristus je mýtická postava," pokračuje.

Teória, ktorá otrasie cirkvou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Spasiteľa si vraj vymyslela skupina ľudí, ktorí cítili potrebu vzhliadať k nejakej nadprirodzenej autorite. Paulkovich vo svojej knihe píše, že Ježiš je vymyslený, že je to legenda, ktorú si vymysleli miestni rabíni. Informoval portál Huffington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu