Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záchrankyňa Židov Gulovičová bola hrdinkou druhej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Americká špiónka slovenského pôvodu Mária Gulovičová zomrela 25. septembra pred 5 rokmi.

Učiteľka a odbojárka bola aktívnou účastníčkou podzemného hnutia odporu počas druhej svetovej vojny. Američanka slovenského pôvodu zachránila Židov a neskôr aj amerických a britských tajných agentov pred nacistami počas Slovenského národného povstania (SNP). Za statočnosť a obetavosť ju v roku 1946 ako vôbec prvú ženu odmenili vysokým americkým štátnym vyznamenaním Bronzová hviezda.

Mária Gulovičová, známa tiež ako Maria Gulovich Liu sa narodila 19. októbra 1921 v slovenských Jakubanoch pri Starej Ľubovni (niektoré zdroje uvádzajú aj obec Litmanová). Jej otec pôsobil ako gréckokatolícky farár a mama bola učiteľkou v základnej škole. Rodičom záležalo na vzdelaní dcéry, preto ju viedli najmä k štúdiu jazykov. Ovládala maďarčinu, ruštinu a nemčinu, neskôr pridala aj angličtinu. V čase začiatkov vojny vyštudovala budúca agentka gréckokatolícky učiteľský inštitút v Prešove a po jeho absolvovaní začala v roku 1940 učiť v obci Jarabina a neskôr v Hriňovej. Bolo to v období kolaborantskej vlády Jozefa Tisa.

Začiatkom roku 1944 sa život Márie Gulovičovej dramaticky zmenil. Jej židovský priateľ ju poprosil, aby schovala pred nacistami jeho sestru s dieťaťom a ona súhlasila. O niekoľko týždňov ju istý kapitán slovenskej armády obvinil z toho, že ukrýva Židov. Keďže však patril k odbojárom, ponúkol jej, že pre nich nájde bezpečnejší úkryt za podmienky, že ona sama sa stane kuriérkou antifašistického odboja.

Už na svojej prvej misii preukázala veľkú statočnosť a chladnokrvnosť. Jej prvou úlohou bolo vyzdvihnúť a priviezť do Banskej Bystrice kufor. Netušila, čo je v ňom. Až o niekoľko rokov sa dozvedela, že tam bola vysielačka. Musela pritom cestovať vlakom, ktorý neustále prehľadávalo gestapo. Keby Gulovičovú s nebezpečnou batožinou chytili, nevyhla by sa krutému mučeniu a pravdepodobne ani poprave. Šikovne však využila svoj ženský pôvab. "Vo vlaku bolo veľa dôstojníkov nemeckej armády. Jeden z nich začal so mnou flirtovať, čo som rada opätovala", spomínala Gulovičová. "Slečna, nesadli by ste si k nám?", opýtal sa jej nemecký dôstojník, uvoľnil jej miesto a postaral sa o jej kufor. O niekoľko sekúnd sa zjavilo gestapo. Máriu Gulovičovú nechali na pokoji a kufrík sa tak podarilo dostať na miesto určenia.

Vďaka svojím jazykovým znalostiam začala v odboji pracovať ako prekladateľka. Neskôr sa pripojila k ruskej spravodajskej službe, ale keď Nemci potlačili SNP, dala sa aj s partizánmi na útek do hôr. Tam sa stretla s členmi americkej misie Úradu strategických služieb (Office of Strategic Services - OSS), ktorých naháňala zvláštna nemecká jednotka. Potrebovali tlmočníčku a schopnú organizátorku, ktorá by zabezpečila kontakt s obyvateľstvom nakloneným povstaniu. Mária Gulovičová sa mnohokrát ocitla v nebezpečných situáciách zoči-voči nemeckým vojakom, no jej dôvtip, výnimočná odvaha a duchaprítomnosť ju vždy zachránili. Nemecké jednotky Edelweiss pri prekvapivej razii napokon 26. decembra 1944 zajali všetkých členov misie OSS okrem dvoch. Tých spolu s dvoma britskými agentmi až do rumunských hôr za dramatických okolností pomohla previesť práve odvážna agentka Mária Gulovičová.

Neskôr slovenskú špiónku ako tlmočníčku vyslali do Prahy, kde stretla budúceho šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Allena Dullesa. S jeho pomocou emigrovala do USA a v roku 1952 získala americké občianstvo. Gulovičová bola dvakrát vydatá z prvého manželstva mala syna Edmunda a z druhého dcéru Lynn. Po vojne veľa rokov pracovala ako realitná maklérka.

Na rodnom Slovensku sa o jej činoch veľa nevie. V roku 2004 vyšiel u nás preklad knihy Jima Downsa s názvom Druhá svetová vojna: Tragédia OSS na Slovensku (vydalo Magnet Press, 2004), ktorá sa podrobne venuje aj mimoriadnym hrdinským činom Márie Gulovičovej.

Záchrankyňa mnohých životov Mária Gulovičová zomrela 25. septembra 2009 v Port Hueneme v americkej Kalifornii vo veku 87 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu