Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Desať zabijakov kariéry

Ukončenie intímneho vzťahu so šéfom alebo podriadeným vás môže stáť kariéru.
Ukončenie intímneho vzťahu so šéfom alebo podriadeným vás môže stáť kariéru.

Náladovosť, nadávky alebo nebodaj sex so šéfom vás môže stáť inak dobre sa rozbiehajúci postup v práci. Ak si zakladáte na tom, že váš „osobitý prejav“ správania utkvie v pamäti kolegov v dobrom, mýlite sa.

Ovládaním zásad slušného správania však nič nepokazíte a navyše si vás budú vážiť. Nový Čas vám poradí, čomu by ste sa v práci mali vyhnúť, aby ste svoju kariéru nepochovali už na začiatku.

Na každom pracovisku sa nájde niekto, kto poburuje ostatných tým, že sa správa inak, akoby mal. Ak už nezaberajú rady alebo iné osvedčené metódy na „prevychovanie“, snažia sa ho vypudiť zo zamestnania akýmkoľvek spôsobom. Čo však robiť, aby ste sa takýmto terčom nestali vy?

1. Vyvyšovať sa nad kolegov sa neoplatí. Pôsobíte ako vševedko, ktorý nemá konkurenciu. Navyše si o vás začnú kolegovia myslieť, že ich prácu podceňujete a pri prvej žiadosti o radu vás odmietnu.

2. Začať tykať šéfovi ako prvý. Ak spravíte niečo také, ste na najlepšej ceste k výpovedi. Počkajte, kým vám to nadriadený navrhne sám, až potom mu môžete tykať.

3. Nezdraviť sa nepatrí. Aj keď niekoho neuvidíte včas, pozdravte sa neskôr. Môžete sa vystaviť paľbe kritiky a okrem toho si o vás budú myslieť, že ste nevychovaný.

4. Vulgárny slovník radšej vynechajte. Aj keby ste si v niektorých situáciách predsa len mali chuť zanadávať, urobte to potichu - tak, aby vás nikto nevidel a nepočul.

5. S náladovosťou ďaleko nezájdete, navyše môže vzniknúť napätá situácia. Uvedomte si, že vaše prelietavé správanie je pre kolegov nevysvetliteľné a nemusia ho tolerovať.

6. Hystéria je pre každého vo vašom okolí otravná. Zapríčiňuje zníženie pracovnej výkonnosti nielen u vás, ale aj u vašich spolupracovníkov. Radšej sa jej vyhnite a riešte problém chladnou hlavou.

7. Zbavovať sa zodpovednosti za vlastné chyby a hádzanie viny na druhých je zásadnou chybou. Ak už niečo „prestrelíte“, skloňte hlavu, odložte neomylnosť a priznajte, čo ste pokazili.

8. Sex so šéfom alebo podriadeným môže byť príjemný, no chtiac či nechtiac, ovplyvňuje pracovné výkony. Okrem toho, keď sa vzťah skončí, väčšinou odíde z práce aj jeden z aktérov.

9. Na popíjanie alkoholu počas práce zabudnite. Už v samotnej zmluve býva totiž stanovené, že takýto prehrešok vám môže priniesť okamžitú výpoveď.

10. Klebety a intrigy ignorujte, nevyhľadávajte ich a v prvom rade nešírte. Kolegovia vás začnú považovať za klebetníka, čo môže vyústiť do odcudzenia kolektívu a zhoršenia pracovnej atmosféry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu