Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smrť vo vesmíre počas ruskej misie: Gekóny zahynuli pri sexe!

Gekóny počas pokusu Zobraziť galériu (2)
Gekóny počas pokusu (Zdroj: Foto: spaceflightnow.com)

MOSKVA – Ešte v polovica júla vyletela do kozmu ruská vesmírna družica Foton-M4. Posádku tvorilo päť plazov. Vedci skúmali ich sexuálnu reprodukciu. Ani jeden z gekonov cestu neprežil.

Družica, ktorá do kozmu odštartovala 19. júla, mala preskúmať podmienky v stave so zníženou gravitáciou. Na palube boli štyri samičky gekónov a jeden samec. Okrem toho tam boli drozofily, huby a semienka.

Ako informuje bbc.com, vedci chceli vo vesmíre skúmať sexuálnu reprodukciu zvierat a vplyv kozmického žiarenia na náklad lode.

V Orenburskej oblasti na juhozápade Ruska pristál začiatkom týždňa návratový modul. Vedcom sa pokus nevydaril, cestu do vesmíru a späť gekóny neprežili. Zvieratá zahynuli pravdepodobne tak, že zamrzli, keď zlyhal vyhrievací systém. Cestu prežili drobné mušky, ktoré sa aj rozmnožovali.    

 

Smrť vo vesmíre počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: spaceflightnow.com)
"Môžeme s istotou povedať, že umreli najmenej týždeň pred pristátím,"
informoval jeden z pracovníkov ruského Inštitútu na výskum medicínskych a biologických otázok. Dodal, že telá zvierat boli čiastočne mumifikované.

Vesmírna misia sa borila s ťažkosťami už po štarte. Vedci mali obavy, že systém na podporu života zlyhá, lebo so satelitom stratili kontakt. O pár dní sa kontakt podarilo obnoviť a misia pokračovala. Zvieratá však v doposiaľ nezistenom okamihu zahynuli.

Celé zlyhanie by mala preskúmať odborná komisia, ktorú plánujú Rusi vytvoriť. Mali by zistiť, čo zapríčinilo smrť experimentálnych plazov. Misia Foton-M4 bola šestnástym štartom v rámci programu ruských a sovietskych družíc Foton. Program odštartoval ešte v polovici 80-tych rokov.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu