Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko zakázalo dovoz cukroviniek z Ukrajiny

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko od dnešného dňa zakázalo dovoz všetkých cukroviniek z Ukrajiny. Oznámil to dnes ruský úrad pre ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor. Informovali o tom agentúra RIA Novosti, Deutsche Welle a ruská televízia RT.

Ako úrad oznámil, "v súlade s ochranou práv spotrebiteľov pozastavuje s platnosťou od 5. septembra 2014 dovoz ukrajinských cukrovinkárskych výrobkov". K rozhodnutiu došlo potom, ako podľa Rospotrebnadzoru dve ukrajinské firmy Konti a AVK nesplnili podmienky v oblasti označovania produktov. Ešte koncom júla minulého roka Rusi zastavili dovoz čokoládových výrobkov od firmy Roshen, ktorú vlastní Petro Porošenko. Toho si Ukrajinci v máji zvolili za novú hlavu štátu.

Cukrovinky sú jednou z viacerých položiek, ktorých dovoz z Ukrajiny Rusko zastavilo. Napríklad v auguste tak Moskva urobila s ukrajinskými alkoholickými nápojmi, pričom podobne tvrdila, že ide o ochranu práv spotrebiteľov. Ešte predtým zakázali Rusi dovoz ukrajinských mliečnych výrobkov, džúsov a piva. Kyjev zasa plánuje zakázať dovoz niektorých ruských produktov v hodnote asi 3 miliardy USD (2,32 miliardy eur). Zákaz by sa mohol dotknúť potravín, kozmetiky, liekov, alkoholu a kaviáru. Opatrenie však podľa všetkého ruskú ekonomiku príliš neovplyvní, keďže Ukrajina sa na celkovom ruskom exporte podieľa iba 4,5 %.

Rusko zakázalo minulý mesiac aj dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré na Ruskú federáciu pre eskaláciu krízy na Ukrajine uvalili sankcie. Embargo tak zasiahlo Európsku úniu, USA, Nórsko, Austráliu a Kanadu. Rusi zakázali dovoz potravín na jeden rok, pričom sa to týka zeleniny, ovocia, mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov a morských produktov.

Viaceré krajiny, vrátane Austrálie, Rakúska, Poľska a Lotyšska, očakávajú negatívne dôsledky ruského embarga, ale aj kompenzácie zo strany EÚ. Podľa nemeckého ministra poľnohospodárstva Christiana Schmidta by však európski farmári poškodení ruským embargom nemali počítať s kompenzáciami v plnej miere, aj keď EÚ poskytne napríklad producentom rýchlo sa kaziaceho ovocia a zeleniny pomoc v hodnote asi 125 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu