Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdá rana americkej armáde: Vybuchla jej tajná zbraň, ktorá mala zmeniť dejiny!

Zbraň krátko po štarte vybuchla
Zbraň krátko po štarte vybuchla (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Americká armáda vyvíjala supertajnú zbraň, ktorú v pondelok nechtiac aj sama zničila. Tromf, ktorý mal byť schopný do hodiny zasiahnuť akýkoľvek cieľ na zemi, bol zničený počas skúšobného testu na Aljaške. Informácie zverejnil Pentagon.

Vývoj nadzvukovej zbrane bol súčasťou projektu, ktorého cieľom bolo vytvoriť raketu schopnú zničiť čokoľvek a na ktoromkoľvek mieste na Zemi v priebehu pár hodín. To všetko pri rýchlosti viac ako 5600 kilometrov za hodinu.

Tento plán je však už minulosťou. V pondelok totiž prebehol test zbrane, ktorý sa skončil veľkým neúspechom. Len štyri sekundy po odpálení zo základne na Aljaške kontrolóri zaznamenali problém a museli ju preto zničiť. Ako píše tlačová agentúra Reuters, misia tak bola kvôli zaisteniu verejnej bezpečnosti zrušená.

Pri nehode, ku ktorej došlo v komplexe Launch Complex Kodiak, sa nik nezranil. Incident spôsobil škodu na odpaľovacom zariadení v neurčenej výške. "Zbraň explodovala počas vzletu a spadla späť do areálu, z ktorej bola vypustená. Misiu sme ukončili," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany USA Maureen Schumannová.

Niektorí analytici program americkej armády chápu ako preteky s Iránom a Severnou Kóreou v oblasti vývoja balistických rakiet či preteky s Čínou v zmysle zbrojenia. Podľa Anthonyho Cordesmana z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá think tank by bola technológia najvhodnejšia pre použitie proti menším, menej rozvinutým krajinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu