Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V sprche sa nakazila smrteľnou baktériou: Žene (51) amputovali takmer všetky končatiny!

Alethea Parkerová
Alethea Parkerová (Zdroj: Dale Cherry)

TUCSON - Keď Alethea Parkerová so svojou rodinou dorazila na statok v Toskánsku, ktorý si prenajali, zdalo sa to ako idylické miesto na trávenie dovolenky. To ale ešte netušili, že v okolí straší smrteľná baktéria. Tá nakoniec ženu pripravila o takmer všetky končatiny.

Mala to byť pohodová týždňová dovolenka v jednej najkrajších častí Talianska, ktorou chcela Alethea spolu s manželom a ďalším párom zakončiť dvojtýždennú cestu okolo Európy. Lenže zakrátko začala mať päťdesiatjedenročná žena zdravotné problémy.

"Bolela ma hlava a cítila som neustály smäd. Bola som letargická, čo som však pripisovala pretrvávajúcemu pracovnému stresu. Ku koncu dovolenky som sa už cítila naozaj zle a vracala som. Mysleli sme si, že je otrava jedlom," opísala svoj vtedajší stav Parkerová pre denník Daily Mail.

Po návrate do Británie sa Alethin stav ešte zhoršil. Keď jedného dňa odpadla v sprche, jej manžel Barry vedel, že je zle. Sanitka ju okamžite previezla do nemocnice. Tam lekári po sérii vyšetrení zistili, že pacientka trpí legionelózou, hovorovo legionárskou chorobou. Tou sa nakazila vo verejných sprchách.

Zvrátiť jej stav nedokázala ani jediná liečba, ktorou sa toto ochorenie lieči, tzv. ECMO, čiže mimotelová membránová oxygencia. O niekoľko dní neskôr začali obchodnej manažérke z anglického grófstva Hamsphire odumierať dolné aj horné končatiny. O obe nohy nakoniec prišla - pod kolenami jej ich museli amputovať. Rovnako to bolo aj v prípade ľavej ruky a niektorých prstov na pravej ruke.

"Ešte stále si hovorím, preboha, naozaj sa to stalo mne. Pripadá mi to sureálne, ale zvykám si. Ľudia si neuvedomujú, ako veľmi vážna je legionárska choroba. Ešte teraz mi z toho naskakujú na chrbte zimomriavky," dodala Alethea.

Legionelóza je ťažké ochorenie pľúc, ktoré spôsobuje baktéria legionella. Môže sa, najmä u starších ľudí a ľudí s oslabeným imunitným systém, skončiť smrťou. Baktérii sa dobre darí v teplých vodách, predovšetkým v potrubiach s teplou vodou v hoteloch, plavárniach či obytných domov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu