Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Príbeh ženy, ktorá chce byť postrachom na krabičkách cigariet: Ako som prišla o nohy!

Victoria Marks so svojím manželom Zobraziť galériu (2)
Victoria Marks so svojím manželom (Zdroj: Foto: Daily Mail)

LISKEARD - Victoria fajčila takmer dvadsať rokov a denne padol pod jej rukami balíček cigariet. Dôsledkom zlozvyku prišla o obe nohy a pravdepodobne na rade sú aj ruky. Trpí totiž vzácnou Bürgerovou chorobou. Rozhodla sa varovať ostatných a chce, aby fotky jej zničeného tela uverejňovali na škatuľkách od cigariet, ako výstraha pred fajčením.

Victoria Marks (41) si zapálila svoju prvú cigaretu, keď mala 13 rokov. Stala sa tuhou fajčiarkou a fajčila počas celého dospievania až do dospelosti, dokopy takmer dvadsať rokov.  So zlozvykom prestala pred desiatimi rokmi, keď sa u nej objavila vzácna, žiaľ, zničujúca forma trombózy s názvom Bürgerova choroba. Prišla o obidve nohy.
 
Bývalá barmanka musí teraz používať invalidný vozík. Prežila peklo a vo svojich bolestiach bola taká zúfalá, že sa rozhodla pred podobným krutým osudom varovať ostatných. Chce, aby fotky, na ktorých je jej zničené telo, boli zobrazené na škatuľkách cigariet, ako výstraha pred fajčením a pred tým, čo cigarety dokážu. Požaduje od vlády, aby súhlasila so zverejnením jej fotiek na škatuľkách od cigariet.

Victoria žije v Liskeard v Anglicku s manželom Scottom (42) a najmladšou dcérou Beth (11). Manželia majú dokopy štyri deti, okrem 11-ročnej Beth, je to Chris (24), Charlotte (22) a Jack (20). "Je potrebné urobiť viac, aby ľudia boli informovaní o nebezpečenstve fajčenia,“ hovorí matka štyroch detí.

Príbeh ženy, ktorá chce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Victoria mala 26 rokov, keď najprv začala trpieť bolesťami v nohách a opúchali jej členky. Bolesti však pripisovala dlhým zmenám v práci a tomu, že za barom je celý deň na nohách. Bolesti sa však zhoršovali a v priebehu nasledujúcich rokov jej diagnostikovali  Bürgerovu chorobu.

V máji 2006 však mala také neznesiteľné bolesti, že vôbec nemohla chodiť. Lekári sa rozhodli amputovať jej ľavú nohu. Týždeň po operácii sa rozšírila infekcia a lekári museli odstrániť viac končatiny nad kolenom. Po vyrovnaní sa s ťažkým osudom sa Victoria učila chodiť s protetickou končatinou. Silné bolesti však začala v decembri 2012 pociťovať aj v druhej nohe. Lekári jej oznámili, že tkanivo v končatine je mŕtve a ešte v ten deň jej nad kolenom amputovali aj druhú nohu.
 
Bürgerova choroba je zriedkavé a závažné ochorenia ciev a nervov. Postihuje hlavne končatiny.  Ide o neinfekčné zápalové ochorenie stien týchto štruktúr, ktoré je spojené s tvorbou krvných zrazenín. Pokiaľ dôjde k upchatiu cievy trombom, končatina je málo zásobená kyslíkom a živinami a v krajnom prípade môže dôjsť až k odumretiu tkaniva v mieste postihnutia. V tom prípade nasleduje amputácia končatiny.

Príčina zákernej choroby je neznáma, ale lekári hovoria, že užívanie tabakových výrobkov je kľúčovým faktorom. Toto ochorenie sa vyskytuje zvyčajne u mužov vo veku nad 45 rokov.

Vicotria priznáva, že po tom, čo sa dozvedela o tejto zákernej chorobe viac a že príčina je pravdepodobne vo fajčení, okamžite so svojím zlozvykom prestala. "Vždy som ako na ihlách, čakám na deň, kedy mi amputujú aj ruky. Z každej malej bolesti, ktorú v rukách zacítim, mám strach a paniku," hovorí Victoria pre denník Daily Mail.

Žena absolvovala za posledných desať rokov 14 operácií. Rozhodla sa o svojom osude povedať a vystríhať tak ľudí pred fajčením. Ona a jej manžel tvrdia, že každý dôsledok fajčenia by mal byť zobrazený na balíčkoch cigariet, a to nielen zjavné ochorenia, ako sú srdcové choroby a rakovina pľúc.  

"Nepochybujem o tom, že Bürgerova choroba bola spôsobená fajčením. Vo veku 18 rokov som bola závislá a fajčil som 20 cigariet denne. Vedela som, že to bolo pre mňa zlé, ale stále som si hovorila, že sa toho vzdám, keď budem staršia,“  hovorí Victoria.

Jej manžel opustil svoju prácu ako hasič a v súčasnosti sa stará o manželku: "Máme to ťažké, nakoniec ju to zabije,“ hovorí.   

 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu