Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Meteorológovia varujú: Hrozia katastrofické výkyvy počasia, už toto leto!

Ilustrašné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustrašné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pripravme sa na El Niňo! Už v júli a potom v zime k nám podľa Svetovej meteorologickej organizácie dorazí tento jav. Sprevádzajú ho katastrofické zmeny počasia, ktoré páchajú ohromné škody. Naposledy, keď sa zjavil El Niňo, v Európe boli studené mrazy, v Austrálii obrovské záplavy a v USA snehová kalamita.

"Svet by sa mal pripraviť na novú epizódu El Niňa", varuje Svetová meteorologická organizácia (WMO). Pravdepodobnosť, že jav nastane už teraz v lete, je 60 percent, a pre obdobie oktobra až decembra dosahuje 75 až 80 percent. "Veľa vlád sa už začalo pripravovať na príchod El Niňa," tvrdí WMO.

El Niňo sa prejavuje zoslabnutím studeného oceánskeho Peruánskeho prúdu a súvisiacim oteplením tamojších vôd. Táto udalosť nastávala obvykle okolo Vianoc, a preto bola rybármi nazvaná El Niňo Jesus, teda Ježiško. V rokoch 2010 až 2011 spôsobil rozsiahle povodne v Austrálii a chladnú zimu v Európe.

Prichádza raz za tri až sedem rokov a trvá jeden až dva roky. Tento jav matky prírody môžu ľudia ťažko ovplyvniť, no môžu sa aspoň účinne pripraviť. Preto svetové vlády už konajú. V takomto prípade by sa dali minimalizovať škody.

"Je príliš predčasné predpovedať dopad na globálne teploty v tomto roku, ale očakávame, že dlhodobý trend globálneho otepľovania bude pokračovať ako dôsledok zvyšujúcej sa koncentrácie skleníkových plynov," povedal Michel Jarraud z WMO.

Dúfajme, že naše vlády túto správu nepodcenia a zareagujú. Možné výkyvy počasia sa vôbec nemusia prejaviť v katastrofickej rovine, ale je lepšie byť pripravený ako zaskočený.

Rýchle zmeny počasia sa môžu podpísať na našom zdraví. Prečítajte si na Vyšetrení o trikoch, ako zvládnuť bez problémov výkyvy počasia!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu