Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Ničivej búrky pri Galante: Podobné katastrofy môžu prísť hocikedy, tvrdí klimatológ!

Ničivá búrka sa prehnala aj obcou Mostová a zanechala po sebe spúšť
Ničivá búrka sa prehnala aj obcou Mostová a zanechala po sebe spúšť (Zdroj: Foto: youtube)

BRATISLAVA – Búrka, ktorá sa prehnala v nedeľu cez naše územie, poriadne vystrašila nejedného obyvateľa. Na niektorých miestach to vyzeralo akoby sa všetci čerti ženili. Po ničivom niekoľkominútovom daždi, ostala na mnohých miestach doslova spúšť. Pozrite si záznam ako z katastrofického filmu, ktorý sa podarilo natočiť čitateľovi z Mostovej v okrese Galanta.

Vaše tipy

„Príjemný nedeľný odpočinok skončil v päť minútovom šialenom počasí,“ opisuje čitateľ Zoltán, ktorému sa podarilo desivé výkyvy počasia zachytiť na videu.

Niekoľkominútové besnenie počasia doslova zrovnalo dedinu so zemou. Po ničivej búrke ostala na nepoznanie. Hotová katastrofa nenechala kameň na kameni. „Po odstránení následkov búrky doma, ma čakali vyvrátené stromy v dedine, poškodené strechy, rozbité chlievy a vystrašení ľudia,“ opisuje hororové zážitky čitateľ.   

Silné búrky, ktoré sa prehnali naším územím sa podľa klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavla Faška, vytvárali pred blížiacim sa poveternostným frontom, ktorý potom spôsobil následné ochladenie aj výdatné dažde.

„Dôležité bolo aj to, kedy a v ktorom regióne sa búrka vyskytla. Búrky začali v Bratislave v skorých popoludňajších hodinách a rozširovali sa smerom na východ. V týchto regiónoch, ktoré sú východnejšie od Bratislavy, dlhšie svietilo v nedeľu slnko a dlhšie tam aj prúdil veľmi teplý vzduch od juhu. Preto sa tam vytvárali aj silnejšie búrky," vysvetľuje klimatológ.

Ako ďalej povedal, pri silných búrkach je vysoká pravdepodobnosť výskytu nebezpečných poveternostných javov, ako sú napr. nárazový vietor, krupobitie, početné elektrické výboje alebo intenzívne dažde. V niektorých lokalitách preto mohli vzniknúť aj škody.

O tom, že boli zrážky v niektorých regiónoch naozaj výdatné a silné, svedčí aj fakt, že na niektorých miestach napršalo za jeden deň viac ako 50 milimetrov zrážok. Pršalo aj v pondelok, preto úhrny zrážok za dva dni dosiahli v oblastiach severných Kysúc a na severe Oravy na niektorých miestach až 70 milimetrov. Klimatológ vysvetlil, že každý milimeter predstavuje jeden liter vody na meter štvorcový. „V Oravskej Lesnej napršalo za dva dni 72 milimetrov a pri Strečne až 75 milimetrov zrážok,“ uviedol Faško.

Klimatológ zároveň upozorňuje na stále existujúce riziko výskytu búrok. „Prázdninami sme sa dostali do typicky letného obdobia. V tomto čase sa u nás môžu vyskytovať búrky, pretože charakter počasia je teraz premenlivý. Na poveternostných frontoch sa môžu aj v nasledujúcich dňoch na niektorých miestach búrky vyskytnúť.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu