Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Psychologička radí rodičom: Peniaze deťom za vysvedčenie nedávajte, radšej spravte toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Peniaze za vysvedčenie nie sú ideálnou formou odmeny. Lepšie je venovať deťom čas a oceniť ich prácu počas školského roka.

"Dieťaťu treba vyjadriť uznanie, že to zvládlo. A keď sa niečo nepodarilo, treba ho povzbudiť, že má pred sebou nový školský rok, keď to bude lepšie," uviedla detská psychologička Tatiana Zimová Tordajiová. Rodič môže dieťa obdariť aj nejakou pozornosťou, psychologička však neodporúča drahé darčeky.

Ako zareagovať, keď dieťa donesie vysvedčenie s veľmi zlými známkami? "Netreba trestať, lebo deti potom majú strach, čo sa im môže stať, keď donesú zlé vysvedčenie," hovorí odborníčka. Radí skôr zhodnotiť rok, poukázať na to, čo bolo zlé, a stanoviť priority do budúceho roka. Deti by počas prázdnin mali načerpať nové sily a oddýchnuť si, preto by ich rodičia nemali tlačiť napríklad do opakovania učiva, ktoré im v škole nejde. "Som za to, aby prázdniny boli oddychové, ale čítanie zábavnej literatúry určite odporúčam," dodala Zimová Tordajiová.

Podľa prieskumu spoločnosti Profi Credit Slovakia dáva takmer 60 percent slovenských rodičov svojim deťom za vysvedčenie vecný darček. Ďalšou preferovanou odmenou sú spoločné zážitky v podobe návštevy cukrárne, ZOO či rôznych výletov. Len tri percentá z rodičov, ktorí chcú svoje deti za dobré známky obdariť, sú za odmenu vo forme peňazí. V priemere plánujú na svoje deti v posledný deň školského roka rodičia minúť asi 18 eur. Spoločnosť realizovala telefonický prieskum na vzorke 1500 respondentov.

Vysvedčenie dostane v piatok (27.6.) od svojich triednych učiteľov na Slovensku vyše 690.000 žiakov. Po ich slávnostnom prevzatí čaká školákov dvojmesačné voľno. Do lavíc sa vrátia opäť 2. septembra, keď odštartuje školský rok 2014/2105.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu