Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľké hodnotenie výkonu polčasovej vlády Fica: Ministri si odniesli vysvedčenie ako v škole!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Fico včera vystavil účet svojim ministrom za polčasové vládnutie. Taktiež hovoril o stanovených cieľoch, ktoré podľa vlastných slov, vláda splnila. Žiadneho z ministrov predseda vlády nepokarhal a zjavne je s ich prácou spokojný. My sme sa pozreli na ich prácu a ohodnotili každého ministra zvlášť. Rovnako ako v škole. Skúste hádať, kto prepadol a kto bol vyznamenaný?

"V tomto okamihu majú členovia vlády moju plnú podporu a ja nebudem podporovať fámy, ktoré sa objavujú v niektorých médiách o akejsi údajnej rekonštrukcii vlády," vyhlásil premiér. Naozaj je to tak?

Opýtali sme sa tiež ministrov, ako by sa sami oznámkovali. Nie všetci nám stihli do uzávierky poslať odpovede. Akú známku by si dali?

Všetkých 13 ministrov s nami hodnotil aj politológ Martin Klus. Pozrite si ministerské vysvedčenie, známkovali sme ako v škole.

Ministerstvo vnútra, Robert Kaliňák - 3

Kaliňák sa pýšil reformou ESO, teda zefektívniť a zoštíhliť štátnu správu, no doteraz nevidíme žiadne konkrétne výsledky. Muž číslo 2 v strane sa teší obľube policajtov a podriadených, ale na viac ako priemer mu to nestačí.

„Ministerstvo vnútra z legislatívnych zámerov predložilo niekoľko dôležitých zákonov, ktoré majú aj protikorupčný charakter. Napríklad vlani v máji prešiel zákon o verejnom obstarávaní, ktorý výrazne stransparentňuje a zefektívňuje verejné obstarávania na Slovensku,“ vymenúva ministerstvo jeden z úspechov. Hodnotiť sa však Kaliňák nechce.

Politológ:

Už v rokoch 2006 – 2010 si minister vnútra vybudoval pomerne silné postavenie do vnútra ale aj navonok rezortu, čo sa mu úspešne darí i v tomto funkčnom období. To navyše bez ohľadu na viacero prešľapov, za ktoré by minister vnútra napr. v Dánsku, už dávno vyvodil osobnú zodpovednosť. Takéto postavenie pochopiteľne súvisí aj s jeho pozíciou pomyselnej exekutívnej i straníckej dvojky a perspektívneho premiéra, na čo musí po prezidentských voľbách nateraz zabudnúť.

Ministerstvo školstva, Dušan Čaplovič - 5

Asi najväčší prepadák Ficovej vlády. Napriek deklarovanej snahe sa minister pohybuje ako slon v porceláne. Známy prešľap s rozkrájaním knihy židovskej otázky to iba podčiarkol. Školstvo ostáva achilovou pätou a za dva roky nevidieť posun dopredu.

Politológ:

Roky sa v sektore školstva traduje, že tento nikdy nemal šťastie na dobrých ministrov, pričom sa zväčša spomenú max. jedna, dve výnimky. Osobne sledujúc diskusie kolegov pedagógov v súvislosti s pôsobením ministra Dušana Čaploviča mám obavu, že sa táto štatistika nezlepší, skôr naopak.

Ministerstvo financií, Peter Kažimír - 3

Pokrízové roky boli a ešte aj sú ťažké, hlavne pre financmajstra. Ten sa musel vtesnať do „bruselských“ kritérií, čo sa mu aj podarilo. Snažil sa zháňať peniaze do štátnej kasy ako sa len dalo, ale zvyšovaním daní pre podnikateľov a bločkovou lotériou z krátkodobého hľadiska možno uspel, no z dlhodobej perspektívy, žiaľ, ekonomike nepomohol.

Politológ:

Personálna stabilita a kontinuita na ministerstve financií, ktorú minister Peter Kažimír nenarušil, prináša svoje ovocie v podobe viacerých vydarených politických krokov.  Príkladom môže byť oblasť boja proti daňovým únikom, príprava rozpočtového rámca EÚ a pozície SR v ňom, či snaha o kontinuálnu fiškálnu konsolidáciu.

Ministerstvo spravodlivosti, Tomáš Borec - 3

Borec sa usádzal do kresla ministra ako nestranník. Verejnosť si od neho sľubovala určite viac ako to, čo doteraz spravil. Mohol a mal viac vystupovať v rámci svojej funkcie. „Deharabinizácia“ stále nie je ukončená. Borec však v novej voľbe proti nemu postavil sudkyňu Bajánkovú, a tým ho defacto odmietol. Škandalózne naopak pôsobil, keď minister podal dovolanie v prospech košického exposlanca Olejníka, ktorý bol obvinený z korupcie. Pocit vymožiteľnosti práva u ľudí pretrváva a je na rekordných minimách. Za tento výkon si zaslúži priemernú trojku s obidvomi zažmúrenými očami.

"Tešíme sa pozitívnej spätnej väzbe od odbornej verejnosti, ktorá oceňuje profesionálny prístup ministra spravodlivsoti Tomáša Boreca pri príprave jednotlivých častí právnych reforiem. Pozitívne ohlasy sme ďalej zaznamenali od občanov aj v oblasti ochrany spotrebiteľa, čo nás mimoriadne teší," znelo hodnotenie aktivity za dva roky z ministerstva.

Politológ:

Ako jeden z nestraníkov vo vláde, mal minister Tomáš Borec tiež jednu z najrozkývanejších ministerských stoličiek. Akiste to súvisí so stavom jeho rezortu a aktivitami jeho ministerstva, pri ktorých viacerí odborníci v problematike len rezignovane konštatujú, že nevidia ani len svetielko na pomyselnom konci tunela.

Ministerstvo dopravy, Ján Počiatek - 2

Minuloročných 60 kilometrov novo vystavaných diaľnic má značiť aktívnu službu. Napriek tomu, veľkú škvrnu spôsobilo stopnutie čerpania eurofondov od Európskej komisie pre podozrenie korupcie.

"Dnes je na Slovensku rozostavaných vyše sto kilometrov nových diaľnic, a ďalšie stovky podľa nášho ambiciózneho plánu pribudnú v najbližších rokoch," zhodnotilo v krátkosti ministerstvo svoje pôsobenie.

Politológ:

Podobne ako v prípade Roberta Kaliňáka možno pri ministrovi Jánovi Počiatkovi skonštatovať takmer neotrasiteľnú pozíciu. Tá v súvislosti s viacerými problémami na ministerstve za posledné dva roky, pôsobí nezainteresovaným do vnútorného fungovania strany až počudovaniahodným spôsobom.

Ministerstvo pôdohospodárstva, Ľubomír Jahnátek - 3

Jahnátek v súčasnosti bojuje proti špekulatívnemu kapitálu, aby neskupoval slovenskú pôdu. Aj keď odborníci vravia, že je to strašenie slameným strašiakom, verejnosť mu dáva za pravdu. Jednoznačným negatívom bolo zamestnávania vlastných príbuzných na ministerstve. Vďaka tomu dnes každý pozná dedinku Komjatice.

Politológ:

Viacerí ho označujú za bojovníka s nadnárodnými obchodnými reťazcami, či s nekvalitou slovenských potravín. Podstatne menej sa už hovorí o jeho aktívnosti či neaktívnosti pokiaľ ide o obhajovanie záujmov slovenských poľnohospodárov v Bruseli, a to aj napriek tomu, že sa táto téma stala jednou z najdiskutovanejších počas volebnej kampane do Európskeho parlamentu.

Ministerstvo zdravotníctva, Zuzana Zvolenská - 4

Projekt jednej zdravotnej poisťovne sa zdá byť v koši. Nie sú peniaze a Zvolenská v tejto téme bola iba treťoradá osoba, ktorá o tom rozhodovala a s ktorou hýbal Fico. Dlh nemocníc podľa najnovších ukazovateľov iba narástol, čo neznačí o žiadnom ozdravnom procese v dlhodobo krivkajúcom zdravotníctve.

Politológ:

Jediná dáma v ministerskom zbore dlhodobo čelí zlým jazykom, ktoré sa zmieňujú o otázke, kto vlastne reálne riadi ministerstvo zdravotníctva? Navyše po veľkolepom pláne zoštátniť zdravotné poisťovne a začať tak zmenu celého systému financovania zdravotníctva sa zľahla zem, takže aj ministerka Zuzana Zvolenská už aktuálne smerom navonok pôsobí skôr len slovami klasika ako tá, čo dohliada, aby sa na ministerstve kúrilo a svietilo.

Ministerstvo hospodárstva, Tomáš Malatinský – 3

Ďalší nestranník vo Ficovej vláde. Malatinského sa snažil do nášho hospodárstva lákať zahraničných investorov. Na odpoveď, či sa mu to podarilo, by opozícia protestovala. Napriek tomu je za dva roky menej výrazný a málo ho počuť. Nie lichotivé sú aj správy hovoriace o prepojení Malatinského na finančné skupiny, ktoré ho majú riadiť. Nezaslúži si lepšiu známku ako trojku.

„Pri náročných rokovaniach o reverznom toku plynu na Ukrajinu, Ministerstvo hospodárstva obhájilo riešenie, ktoré je pre Slovensko bezpečné a výhodné, ďalej to bola  podpora vzniku nových pracovných miest, nová legislatívu v oblasti ochrany spotrebiteľa a efektívne zmeny v oblasti čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ, kde došlo ku výraznému skráteniu a zjednodušeniu najmä prihlasovacích procesov,“ ohodnotilo svoju prácu ministerstvo.

Politológ:

Ak sa o ministrovi Tomášovi Malatinskom hovorilo ako najhorúcejšom kandidátovi na odvolanie z funkcie, tak na to akiste boli viaceré dôvody. Posledné udalosti súvisiace s predajom štátneho podielu v Telecome, vyvolávajú skôr prekvapenie, prečo sa tak nestalo.

Ministerstvo obrany, Martin Glváč - 2

Minister Glváč sa za polčas vládnutia snažil modernizovať výzbroj a techniku. Vyčlenil na to, oproti predchádzajúcim rokom, väčšie sumy peňazí, čo mnohí vojaci ocenili. Naopak kauza okolo úniku utajovaných dokumentov vo vojenskom spravodajstve si doteraz prehadzuje s bývalým ministrom Galkom ako horúci zemiak. Glváč by od nás dostal dvojku.

„Za najväčší úspech považujem to, že za posledné dva roky sa nám podarilo zdvojnásobiť investície do modernizácie techniky a výzbroje. Historicky prvýkrát sa podarilo získať napríklad peniaze z eurofondov, zastabilizovali sme sociálny systém vojakov, pripravili sme nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, zlúčili sme vojenské spravodajstvo a v neposlednom rade spomeniem schválenie dvoch strategických dokumentov, a to Bielej knihy o obrane SR a Koncepcie Vzdušných síl OS SR,“ menuje svoje úspechy Glváč.

Politológ:

Nebiť permanentných sporov ministra Martina Glváča so svojim predchodcom, miliardovými majetkami pod správou ministerstva, modernizácie techniky spojenej s enormnými verejnými výdavkami a dianím na Ukrajine, možno by aj časť verejnosti za posledné dva roky zabudla, že Slovensko má svoju vlastnú armádu.

Ministerstvo zahraničných vecí, Miroslav Lajčák - 2

Diplomat Lajčák si post ministra zahraničia užíva a cíti sa ako ryba vo vode. Obratne komunikuje so svojimi kolegami na medzinárodnej úrovni a nemá za sebou nijaký škandál. Vyčítať mu môžeme iba nejednoznačné postoje voči v kríze zmietanej Ukrajine.

Politológ:

Renomé šikovného diplomata prináša svoj politický úžitok ministrovi Miroslavovi Lajčákovi i na staronovom poste. Široká zahraničnopolitická akceptácia výrazne prevyšuje problémy, ktoré priniesli rôzne „ľudskoprávne témy“ či lavírovanie pri aktuálnej ukrajinskej kríze.

Ministerstvo práce, Ján Richter - 3 -

Richter musel celé dva roky bojovať s nezamestnanosťou. Namiesto spružnenia Zákonníka práce sa radšej zaujímal o dotácie a prerozdeľovanie financií na vytváranie umelých pracovných miest, ktoré nemôžu mať dlhodobú životnosť. Zamestnanosť síce poklesla, ale nijak výrazne. Richter vyvolal škandál, keď mu po autohavárii mali nájsť veľký objem peňazí, kondómy či viagru.

„Nad všetkým je udržanie dobrého sociálneho dialógu, ktorý vediem ako predseda tripartity a vďaka ktorému sa nám darí aj v ťažkých časoch zachovať dôležitý sociálny zmier. Ten nám iné krajiny závidia a vedia prečo to hovoria,“ pochválil sa minister Richter.

Politológ:

Minister Ján Richter aktívne nadviazal na svetonázorovú líniu svojej predchodkyne z rokov 2006 – 2010. Najväčší rozdiel medzi nimi sa navonok mnohým javí v tom, že táto bola mediálne ďaleko vyťaženejšia v súvislosti s dianím v rezorte a nie domnienkami o udalostiach sprevádzajúcich nešťastnú autohaváriu.

Ministerstvo kultúry, Marek Maďarič - 3

Maďaričove pôsobenie v kresle ministra kultúry zatienil post šéfa šéfovej prezidentskej kampane, ktorého sa ujal pred koncom minulého roka. Aj keď do nej vstúpil Fico veľkolepo, ani mohutný marketing prehru nezvrátil. Maďarič vinu vzal na seba a odstúpil z predsedníctva strany. Za dva roky ministrovania bolo o ňom horko ťažko niečo počuť.

Politológ:

V rámci rezortu bolo na ministra Mareka Maďariča už v rokoch 2006 – 2010 len veľmi zriedka počuť akúkoľvek výhradu. Aj preto, ale najmä v súvislosti s jeho pozíciou v strane SMER-SD, bolo viac menej nečakané, že tento rezort obsadil opäť. Viacerí zainteresovaní sa pritom len ťažko zbavia dojmu, že i samotný minister očakával ďaleko dôležitejší politický post po famóznom víťazstve strany vo voľbách v roku 2012, na ktorom mal nesporný podiel. Tento dojem sa navyše umocnil dianím po prezidentských voľbách a ak by minister Marek Maďarič požiadal o uvoľnenie z funkcie sám, čo je v našich podmienkach ohromná rarita, tak by to možno až takým veľkým prekvapením nebolo.

Ministerstvo životného prostredia, Peter Žiga - 4

Keby ešte niekto nepočul o ministrovi životného prostredia, tak je to Peter Žiga. Člen strany Smer patrí k menej výrazným politikom, ale môže byť zásluhou taktiež nevýrazného rezortu. Zamestnať ho môže jedine nedávne vyčíňanie počasia v Tatrách.

Politológ:

Ak 7 z 10 politológov možno nebude vedieť odpovedať aké portfólio minister Ľubomíť Vážny zastrešuje, tak podobné číslo sa dá predpokladať aj pri znalosti mena ministra životného prostredia. Možno by to bolo ešte horšie, nebyť nedávnej katastrofálnej kalamity v Tatrách, ktorá v najbližších mesiacoch dôkladne preverí akcieschopnosť ministra i celého ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu