Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Superpočítač oklamal ľudí: Vedci avizujú revolúciu v umelej inteligencii!

Alan Turing vytvoril test, na základe ktorého sa dá hovoriť o myslení strojov. Okrem toho počas II. sv. vojny pracoval na projekte Enigma, výbornom kódovacom systéme. Zobraziť galériu (3)
Alan Turing vytvoril test, na základe ktorého sa dá hovoriť o myslení strojov. Okrem toho počas II. sv. vojny pracoval na projekte Enigma, výbornom kódovacom systéme. (Zdroj: SITA, theguardian.com)

LONDÝN - Revolúciu na poli umelej inteligencie spôsobil superpočítač, ktorý úspešne predstieral, že je 13-ročným chlapcom a oklamal komunikačných partnerov. Po prvý raz tak stroj zvládol Turingov test, ktorý vznikol v roku 1950 s myšlienkou, že ak stroj bude na nerozoznanie od človeka, potom môžeme hovoriť o jeho „myslení“.

Podmienky na splnenie testu sú jednoduché. Počítač musí počas piatich minút textovej komunikácie s ľudskými partnermi presvedčiť viac ako 30 % z nich, že je človekom, vysvetľujú organizátori testu z University of Reading.

Počítačová osobnosť menom Eugene Goostman dokonca prekonal očakávania, keď sa mu podarilo oklamať až 33 % „sudcov“. Profesor Kevin Warwick ohodnotil závery testu len superlatívmi: „V oblasti umelej inteligencie nie je nič ikonickejšie a kontroverznejšie ako Turingov test. Je príznačné, že takýto dôležitý medzník bol dosiahnutý práve na inštitúte Royal Society v Londýne, domove britskej vedy a javisku mnohých veľkých pokrokov v ľudskom chápaní v priebehu storočí.“

Alan Turing vytvoril test,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, theguardian.com)

Zostrojiť superpočítač, ktorý Turingov test zvládol, sa podarilo dvojici vedcov – Rusovi Vladimirovi Veselovovi žijúcemu v Spojených štátoch a Jevgenijovi Demčenkovi, ktorý pochádza z Ukrajiny, no žije a pracuje v Rusku. „Je to pre nás pozoruhodný úspech, dúfame, že to zvýši záujem o umelú inteligenciu,“ povedal Veselov na margo ich triumfu.

Profesor Warwick predpokladá, že takýto posun bude mať veľké „dôsledky pre spoločnosť“ a že bude slúžiť ako „budíček v oblasti kybernetickej zločinnosti“. „Tento míľnik sa zapíše do histórie ako jeden z najúžasnejších,“ dodal nadšene nakoniec.

Alan Turing vytvoril test,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, theguardian.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu