Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladá vedkyňa vyriešila starú záhadu: Čítajte, o čo šlo!

Originál obrazu Zobraziť galériu (2)
Originál obrazu (Zdroj: YouTube)

CAMBRIDGE - Výskumníkom z Cambridgskej univerzity sa podarilo vyriešiť niekoľkostoročnú záhadu. Na jednom starom obraze totiž odkryli spodnú vrstvu, ktorá znázorňovala obrieho morského tvora. Veľký podiel má na tom mladá reštaurátorka, ktorá si tak našliapla na skvelú kariéru.

V centre záujmu sa ocitol obraz, ktorý namaľoval Hendrick van Anthonissen na začiatku 17. storočia. Odborníci z Cambridge University sa ho nedávno rozhodli zreštaurovať. Súčasťou tímu bola aj Shan Kuangová z Inštitútu Hamilton Kerr, ktorý patrí pod Fitzwilliamovo múzeum.

Mladá vedkyňa vyriešila starú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Mladej vedkyni sa podarilo dať obrazu novú tvár, pretože na ňom pri jeho obnove objavila skrytú maľbu. Kuangová najprv opatrne odstránila vrchnú vrstvu laku, čím odhalila malú postavu akoby stojacu na morskom obzore. "Najprv sa pod hrubou vrstvou, ktorá prekrývala veľkú časť originálu, objavil muž. A potom vedľa neho tvar, ktorý vyzeral ako plachta," uviedla pre denník Daily Mail.

Neskôr už bolo jasné, že ide o veľrybu, ktorá sa ukázala ako kľúčový prvok kompozície. Zároveň vysvetľuje doteraz tak trochu mätúcu prítomnosť skupinky ľudí na pláži a na vrchole útesu. Taktiež sa ukázalo, že muž z horizontu nestojí na vode, ale na veľrybe, pretože podľa všetkého meria jej dĺžku.

Mladá vedkyňa vyriešila starú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa kurátorov múzea veľrybu nezamaľoval Anthonissen. Kto a prečo tak urobil, však nevedia. Stalo sa tak zrejme v 18. alebo 19. storočí. "V minulosti sa obrazy častokrát maľovali tak, aby sa následne dali upraviť podľa meniaceho sa vkusu. Je možné, že veľryba bola odstránená, pretože prítomnosť mŕtveho zvieraťa bola považovaná za niečo urážlivé. Alebo to mohlo byť tak, že obraz sa bez nej dal jednoducho ľahšie predať," dodala Shan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu