Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhada vyriešená: Už vieme, prečo sa sama od seba otáča egyptská socha!

Socha sa otáča o 180 stupňov Zobraziť galériu (2)
Socha sa otáča o 180 stupňov (Zdroj: YouTube)

MANCHESTER - Odborníci si dlho lámali hlavu nad tým, čo spôsobuje točenie starovekej sochy v Manchesterskom múzeu. Po dlhých mesiacoch bádania na to konečne došli. A prekliatie ani iné zlé sily za tým veru nestoja.

Pracovníci spomínaného múzea riešili od leta nezvyčajnú záhadu, v centre ktorej sa ocitla štyritisíc rokov stará socha pochádzajúca z egyptskej hrobky. Z neznámych príčin sa sama od seba otáča v sklenenej vitríne o polku svojej osi.

Záhada vyriešená: Už vieme,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Kurátor Campbell Price sa domnieval, že pozná príčinu, prečo sa tak deje. "Starovekí Egypťania verili, že keď je múmia zničená, duša prejde do sošky, ktorá s ňou bola pochovaná," špekuloval egyptológ.

Iní experti však mali na vec racionálnejšie vysvetlenie. Podľa nich bola rotácia dôsledkom vibrácií, ktoré spôsobujú kroky návštevníkov múzea. Táto teória bola minulý týždeň potvrdená v relácii Mystery Map britskej televízie ITV. Steve Gosling vykonal pokus s vibračnými senzormi, ktoré odhalili, že soška naozaj chveje pod vplyvom pohybu návštevníkov a ruchu z vonkajšej cesty. Stojí totiž na vypuklom podstavci, takže je citlivejšia na okolité vibrácie.

Tu ale potom vyvstáva otázka, prečo sa soška neotáčala skôr, keďže je v Manchesterskom múzeu už viac ako osemdesiat rokov. A podivné je taktiež to, že sa otáča vždy v pravidelnom kruhu. Informoval portál bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu