Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Najuletenejší výskum sociológov: Zistili recept na šťastný život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: macloops.com)

WHASHINGTON - Sociológovia našli zaujímavú spojitosť medzi hudbou a blahobytom. Najvzdelanejší a najspokojnejší ľudia počúvajú heavy metal. Najviac ich je v Škandinávii.

Americký sociológ Richard Florida konečne rozlúštil mapu obľúbenosti heavy metalu, ktorú vytvoril pred dvomi rokmi. Zisťoval, prečo má takú obrovskú základňu práve v Škandinávii. Spolu s kolegyňou Charlottou Mellander, ktorá s ním pôsobí na torontskej univerzite v Kanade, objavil priamu spojitosť s viacerými ekonomickými či sociálnymi faktormi.

Výskum Florida opiera o mapu sveta, ktorá na základe údajov z Encyclopaedia Metallum zobrazuje najvyššiu koncentráciu metalových kapiel na 100-tisíc obyvateľov. Kým Mellander si myslí, že extrémna popularita metalu súvsí s povinnou hudobnou výchovou na školách, Florida to vidí inak. Metal priamo spája s podielom dospelých s vysokoškolským vzdelaním, kreativitou a spokojnosťou so životom.

Najuletenejší výskum sociológov: Zistili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: citylab.com)

Utvoriť si názor na človeka podľa hudby, ktorú počúva, je tak čoraz ťažšie. Vplyv metalu totiž výrazne slabne v USA a Británii, kde má pôvodné korene. Na druhej strane si udržiava obrovskú základňu fanúšikov v bohatých, bezpečných a stabilných krajinách Škandinávie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu