Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Diabetici vytvoria vlastné námestie, aby zbúrali mýty o cukrovke

Diabetici vytvoria vlastné námestie, aby zbúrali mýty o cukrovke
Diabetici vytvoria vlastné námestie, aby zbúrali mýty o cukrovke

V Liptovskom Mikuláši vznikne 30. mája vôbec prvé Námestie diabetikov. Cieľom je ukázať Slovensku, že diabetes nie je prekážkou plnohodnotného života.

Diabetici vytvoria vlastné námestie,
Zobraziť galériu (1)
Tvrdenia, že cukrovka môže byť nákazlivá alebo že z detskej cukrovky sa vyrastie, sú len zlomkom z množstva mýtov o diabete. Na pravú mieru ich uvedú v Liptovskom Mikuláši, kde pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a XXIV. Diabetologických dní vznikne vôbec prvé Námestie diabetikov na Slovensku. Slovenská diabetologická spoločnosť chce spolu so svojimi partnermi aj týmto spôsobom upriamiť pozornosť na rastúci problém diabetu a jeho vplyv na celú spoločnosť.

Chceme Slovensku ukázať, že diabetes nie je prekážkou plnohodnotného života, ak človek k nemu pristupuje zodpovedne, pravidelne si sleduje glykémiu, spolupracuje s lekárom a využíva najmodernejšiu liečbu,“ vysvetľuje doc. Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti a dodáva „Špeciálne s ohľadom na deti je potrebné zdôrazniť, že deti s diabetom sú úplne rovnaké ako ich rovesníci – môžu športovať, hrať sa a tešiť sa zo života rovnako ako všetky ostatné“.

ViaDIA – Námestie diabetikov tak v piatok 30. mája ponúkne počas jedného dňa príklady plnohodnotného života s diabetom. Tým najžiarivejším bude Zuzana Hercegová, finalistka Miss Slovensko 2014, ktorá žije s diabetom viac ako 12 rokov. Návštevníci sa ďalej dozvedia, ako šport pomáha deťom vyrovnať sa s ochorením a učí ich sebadisciplíne, ktorá je pri diabete veľmi potrebná. Mladí milovníci futbalu sa budú môcť prihlásiť na majstrovstvá sveta diabetikov. V rámci prevencie diabetu a jeho komplikácií budú k dispozícii merania glykémie a krvného tlaku. Ľudia s diabetom si budú môcť zistiť riziko vzniku takzvanej diabetickej nohy.

„Našou snahou je prekonať bariéry, ktoré cukrovka so sebou prináša. Chceme podať pomocnú ruku nielen chorým s cukrovkou, ale aj ich blízkym, aby mohli spolu prežiť zdravší, plnohodnotnejší a kvalitnejší život,“ zdôrazňuje MUDr. Zbyněk Schröner, spoluautor projektu ViaDIA. MUDr. Vladimír Uličiansky, ďalší z autorov projektu, dopĺňa: „Úspešná liečba cukrovky si vyžaduje, aby sa pacient stal aktívnym spolutvorcom svojej liečby. To predpokladá prekonať rôzne bariéry, hlavne tie informačné“.

Deti a diabetes

Diabetes mellitus alebo cukrová úplavica (cukrovka) je vážne celoživotné ochorenie. Nastáva vtedy, keď pankreas produkuje málo alebo žiaden inzulín alebo keď pankreas síce produkuje inzulín, ale tkaninové bunky tela nevedia naň správne reagovať. Existujú dve najčastejšie formy diabetu, a to diabetes 1. typu a diabetes 2. typu.

Až 90% detí s diabetom má diabetes 1. typu. Je to autoimunitná porucha, kedy pankreas neprodukuje inzulín, ktorý telo potrebuje k premene glukózy (cukru) na energiu. To má potom za následok zvýšenú glykémiu (hladinu glukózy v krvi), čo môže viesť k závažným a dlhodobým komplikáciám ako je slepota, zlyhanie obličiek, kardiovaskulárne ochorenia alebo amputácia končatín. Ich riziko je však možné znižovať pravidelnými vyšetreniami a správnou liečbou. Niektoré z porúch možno odhaliť aj jednoduchými vyšetreniami. Takým je napríklad aj vyšetrenie neurotestom, ktoré môže pacienta upozorniť na riziko tzv. diabetickej nohy.

Diabetes 1. typu je nevyliečiteľným ochorením a diabetici 1. typu sú doživotne odkázaní na liečbu inzulínom. Inzulín si pritom aplikujú buď injekčne prostredníctvom injekčnej striekačky alebo inzulínovým perom, alebo inzulínovou pumpou, ktorá dodáva inzulín priebežne a umožňuje tak doplnkové dávkovanie v prípade potreby. Diabetes 1. typu je charakteristický najmä pre deti a mladších pacientov a nedá sa mu predísť ani úpravou životosprávy.

Úprava životosprávy, najmä zdravá výživa a pravidelné športovanie však zohráva veľmi dôležitú úlohu pri predchádzaní diabetu 2. typu, ktorý súvisí najmä s obezitou, sedavým spôsobom života a rozvíja sa v dospelom veku. Nárast obezity medzi mladými ľuďmi však spôsobuje, že diabetes 2. typu čoraz viac postihuje aj mladšie ročníky To je aj dôvod, prečo je potrebné už medzi deťmi zdôrazňovať zásady správneho života a viesť ich aj k pravidelnému športovaniu.

O projekte ViaDIA

ViaDIA, alebo cesta životom diabetika, je dlhodobý projekt organizovaný Slovenskou diabetologickou spoločnosťou s cieľom šíriť informácie a vytvoriť priestor pre intenzívnu komunikáciu medzi pacientmi s diabetom, ich rodinami a širokou verejnosťou. Generálnym partnerom projektu ViaDIA je spoločnosť Sanofi. Podujatie podporujú aj Mesto Liptovský Mikuláš a Zväz diabetikov Slovenska.

Generálnym partnerom projektu ViaDIA je spoločnosť Sanofi. „Usilujeme sa zvyšovať povedomie o výskyte diabetu a edukovať širokú verejnosť v snahe zlepšiť starostlivosť a manažment ochorenia na celom svete. Našou snahou je povzbudiť ľudí, aby pristupovali k diabetu aktívne. Chceme ich motivovať ku zdravšiemu životnému štýlu a prispieť tak k zníženiu negatívnych dopadov tohto ochorenia,“ hovorí Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločností Sanofi a Zentiva.

Viac informácií o živote s cukrovkou a jej prevencii nájdete na www.viadia.sk.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu