Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krásnu tínedžerku (†19) zabilo nezmyselné pravidlo, kvôli ktorému jej nezistili rakovinu!

Sophie Jonesová Zobraziť galériu (3)
Sophie Jonesová (Zdroj: liverpoolecho.co.uk)

LIVERPOOL - Sophie Jonesová bola krásne mladé dievča, ktoré malo celý život pred sebou. Lekári ju však o neho nechtiac pripravili. Odmietli ju totiž vyšetriť na rakovinu krčka maternice po tom, ako im povedala, že má pocit, že s ňou nie je niečo v poriadku.

Devätnásťročnú Britka začala zhruba takto pred rokom pociťovať bolesť v podbrušku. Lekár jej povedal, že trpí Cronovou chorobou, zápalom steny tráviaceho ústrojenstva.

Tínedžerka sa ale s týmto vysvetlením neuspokojila a stále mala zlý pocit, že je v tom ešte niečo iné. Žiadala preto o vykonanie PAP testu, čiže vyšetrenia steru krčka maternice. Keďže ale ešte nemala 25 rokov, čo je vo Veľkej Británii minimálny vek na to, aby mohla pacientka test podstúpiť, odpoveď bola záporná.

Krásnu tínedžerku (†19) zabilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: liverpoolecho.co.uk)

Stalo sa tak až vlani v novembri, keď už Sophie naozaj trpela. Jej podozrenie sa bohužiaľ potvrdilo. Mala rakovinu krčka maternice, pričom rakovina sa rozšírila už aj do iných častí tela. Už sa jej nedalo pomôcť, minulú sobotu zomrela, uviedol portál metro.co.uk.

Krásnu tínedžerku (†19) zabilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: liverpoolecho.co.uk)

"To, že PAP testy sú určené pre ženy od 25 rokov, je smiešne. Sophie vedela, že s ňou nie je niečo v poriadku. Vedela, že sa jej telo snaží niečo povedať. Ale preto, že bola taká mladá, nemala ani možnosť si ten ster sama zaplatiť," povedala jej mama Peri. Spolu s ostatnými členmi rodiny zorganizovala online petíciu s výstižným názvom Sophiin voľba, ktorá požaduje, aby bol minimálny vek pre toto vyšetrenie znížený na 16 rokov. Doteraz ju podpísalo už viac ako 40 tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu