Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Geniálny fyzik odhaľuje budúcnosť: Takto vedecké úspechy zmenia naše životy!

Michio Kaku
Michio Kaku (Zdroj: Foto: int.)

WASHINGTON – Slávny americký fyzik Michio Kaku (67) sa v nedávnom rozhovore vyjadril, aká budúcnosť nás čaká. Hovorí o stimulátoroch mozgu, výťahoch do vesmíru, či o diskoch, ktoré nahrajú naše myšlienky. Prečítajte si jeho zaujímavé názory a sami uvidíte, čo by pre ľudstvo mohlo byť v budúcnosti bežné.

Michio Kaku (67) je americký teoretický fyzik špecializujúci sa na teóriu superstrún a futurista. Je popularizátorom vedy, má dve rozhlasové relácie a vydal niekoľko úspešných vedecko-populárnych kníh. Slávny americký fyzik v nedávnom rozhovore povedal, aký druh budúcnosti čaká ľudí a akým spôsobom zmení vedecký pokrok život.

"Cesta časom a teleport bude musieť počkať. Môže trvať stáročia, než sa zvládnu tieto technológie. V najbližších desaťročiach sa bude realizovať temná hmota, možno budeme testovať teóriu strún, nachádzať  planéty, kde je možný život a možno budeme mať  "mozog 2.0" (Brain 2.0), t.j. naše povedomie bude zaznamenané na disku, ktorý prežije, keď už nebudeme,“ píše blic.rs.    

Podľa vedca budeme mať v nasledujúcich rokoch stimulátor pre mozog, ktorý zaručí povzbudenie pamäti u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Pacientom sa pomocou tohto prístroja bude možné nahrať jednoduchá pamäť, napríklad s informáciami, kto sú a kde žijú. Okrem toho, pomocou elektroniky budú môcť nahrávať svoje dovolenky, na ktorých ani nikdy neboli. Internet bude sieť mozgových pocitov a spomienok.

Dvadsiate storočie bolo storočím fyziky, počítačov, laserov, televízií, rádií, GPS, internetu, atď. Fyzika, na druhej strane, umožňuje výskum biológie. „Myslím, že 21. storočie bude storočím fyziky a biológie, a to najmä v biológii, ktorá môže byť preskúmaná pomocou fyziky. Preto, budúcnosť patrí nanotechnológiám, biotechnológiám, umelej inteligencii a kvantovej fyzike," hovorí Kaku.

Kolonizácia iných planét
 
"Súhlasím s tým , že by sme v konečnom dôsledku mohli obývať dve planéty. Život je príliš vzácny na to, aby sme ho žili len na jednej. Ale tiež si myslím, že by sme mali hľadať nové spôsoby, ako znížiť náklady na kozmické lety," hovorí Kaku a dodáva: "Namiesto drahých rakiet, by sme mali premýšľať o tom, ako zostrojiť rakety na laser alebo vesmírne výťahy. Do tej doby náklady na prieskum vesmíru obmedzujú našu schopnosť skúmať ho. Myslím, že kolonizovať  vesmír bude trvať oveľa dlhšie, než sa domnievajú autori sci-fi." 

Vznik vesmíru

"Podľa moderného chápania, čas nezačal veľkým treskom a multiverzum existovalo aj pred ním. Podľa teórie strún, vesmír existoval aj pred tým, ako došlo k veľkému tresku.Tieto veľké rany sa dejú po celú dobu. Vesmíry sú vytvorené, keď sa bubliny zrazia a rozbijú sa na menšie bubliny," tvrdí vedec.
 

O politike

Podľa vedca je problém v tom, že politika je hra s nulovým súčtom, čo znamená, že politici sú v rozpore  s tým, ako rozkrojiť tortu. „Myslím však, že je to deštruktívne. Namiesto toho by mal robiť tortu väčšiu, t.j. mali by sa zamerať aj na financovanie vedy, ktorá je zdrojom nášho celkového pokroku. Veda nie je hrou s nulovým súčtom," hovorí Kaku.

O učení

"Nechajte plameň zvedavosti a údivu tlejúci aj pri štúdiu na nudné skúšky. Je to zdroj, z ktorého žijeme a z ktorého čerpáme energiu. Učme sa matematiku. Tá je jazykom prírody a jazyk sa musíme naučiť,“ poznamenáva slávny teoretický fyzik.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu