Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Najzadlženejší človek v histórii činí pokánie: Toľkoto miliárd musí vrátiť!

Jérôme Kerviel
Jérôme Kerviel (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Maklér Jérôme Kerviel, ktorý spôsobil francúzskej banke Société Générale stratu skoro päť miliárd eur a bol za to odsúdený na trest väzenia, sa v Ríme stretol s pápežom a vydal sa pešo z talianskeho hlavného mesta do Paríža. Píšu o tom francúzske médiá.

"Je to slovami samotného pápeža Františka pochod proti tyranii trhov," povedal jeho advokát David Koubbi parížskemu denníku 20 Minutes. Na trase asi 1400 kilometrov má len ruksak a skoro žiadne peniaze, povedal Koubbi.

Kerviela v roku 2010 odsúdili na tri roky väzenia nepodmienečne a na odškodnenie banky v rekordnej výške 4,91 miliárd eur za škody, ktoré spôsobil riskantnými transakciami. Teraz o jeho treste definitívne rozhodne francúzsky kasačný (najvyšší) súd.

Tridsaťsedemročný Kerviel sa 19. februára krátko stretol v Ríme s pápežom Františkom a o päť dní neskôr sa rozhodol, že sa vydá na cestu do Paríža pešo.

Denne urazí 15 až 30 kilometrov, na ceste by tak mal byť asi dva mesiace. Minulú stredu bol v Siene v centrálnej časti Talianska  Pokiaľ bude pokračovať týmto tempom, nestihne byť v Paríži do 19. marca, kedy kasačný súd oznámi verdikt o jeho odvolaní.

Potom, čo som videl pápeža, sa vo mne niečo odohralo a prinútilo ma vydať sa na cestu a vziať svoj ​​život do ruky, povedal Kerviel talianskemu denníku Corriere della Sera. "Bolia ma nohy, bolí ma celé telo, pretože nie som na tak dlhú chôdzu zvyknutý a desať rokov som nešportoval," uviedol. "Ale v mysli sa cítim dobre a mám pocit slobody," vyhlásil Kerviel, ktorý vraj má na deň 30 eur a v batohu ruženec z Vatikánu, iPad, telefón a fľašu vody.

Francúzsky denník Le Figaro však o Kervielových úmysloch zapochyboval a napísal , že pochod je "zúfalým mediálnym cvičením".

Jeho finančné operácie stáli Société Générale zhruba dvojročný zisk. Kerviel nepopiera, že sfalšoval dokumenty a zanášal do počítačov banky neexistujúce transakcie. Tvrdí ale, že to robil s tichým súhlasom či dokonca s povzbudením nadriadených.

"Títo makléri boli pod ohromným tlakom prinášať veľké zisky 'akýmkoľvek spôsobom'," povedal britskému denníku The Independent profesor Andre Spicer z obchodnej školy londýnskej City University. "Študoval som niekoľko takýchto prípadov a zo súdneho spisu je dosť jasné, že manažéri vedeli o tom, čo sa deje," dodal.

Pokiaľ ale kasačný súd odvolanie zamietne, zvezie sa Kerviel zvyšok cesty nepochybne v policajnom aute, poznamenal The Independent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu