Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Toto je najzadlženejší človek v histórii!

Jerome Kerveil
Jerome Kerveil (Zdroj: SITA)

PARÍŹ - Trápia vás splátky pôžičiek a dlhoročných hypoték? Každý mesiac prekračujete limit na svojej kreditnej karte a netušíte, čo bude ďalej? Nikto nemá rad dlhy, ale bez ohľadu na to, aké vysoké sú vaše mesačné platby, s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote sa nedostanete do takej mizernej situácie ako bývalý francúzsky zamestnanec banky Jerome Kerveil (35). Tento nešťastník sa stal najviac zadlženým človekom v histórii a jeho peňažný záväzok sa neráta na milióny, ale miliardy eur.

Odvolací súd v Paríži potvrdil v októbri rozsudok, ktorým súd prvej inštancie v roku 2010 poslal bývalého makléra francúzskej banky Société Générale Jeroma Kerviela na tri roky do väzenia. Potvrdená bola tiež vysoká pokuta, ktorú má Kerviel zaplatiť za spôsobenie rekordnej škody, ktorá v roku 2008 takmer Société Générale potopila. Kerviel sa proti rozsudku odvolal na najvyššom kasačnom súde.

Kerviela pred dvoma rokmi za veľkého záujmu svetových médií odsúdili na päť rokov väzenia, z toho k trom nepodmienečne, za rolu v jednom z najväčších obchodných podvodov v histórii. Súd mu tiež nariadil zaplatiť astronomickú sumu 4,9 miliardy eur ako náhradu celej výšky škody, ktorú podľa banky spôsobil.

Je pritom podľa AFP všetkým jasné, že Kerviel, ktorý pochádza z nemajetnej rodiny a je nezamestnaný, nebude môcť nikdy takúto čiastku splatiť. Po zvyšok svojho života sa však môže "tešiť" na to, že časť každého zarobeného eura bude patriť banke. Je to však kameň, ktorý môže tlačiť do vrchu rovnako ako Sizyfos, ale nikdy sa na koniec svojej cesty nedostane.

Kerviela uznal v roku 2010 súd vinným z toho, že zneužil dôveru, sfalšoval dokumenty a nelegálne vstupoval do počítačov. Naopak banku súd očistil od akejkoľvek zodpovednosti za Kervielove obchody. Kerviel priznal svoje omyly, ale trval na tom, že jeho nadriadení vedeli, čo robí, a dokonca ho v tom povzbudzovali. Nadriadení to na súde popreli. Strojca nelegálnych obchodov sa po rozsudku označil za obetného baránka. Neskôr napísal knihu a stal sa svojho druhu ľudovým hrdinom.

Prípad vypukol v roku 2008 po tom, čo banka oznámila, že Kerviel využil znalosti jej bezpečnostného systému a vykonal bez jej vedomia rad neautorizovaných finančných transakcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu